Krása

Účinné látky v kosmetice: Skvalan skvěle hydratuje i v chladném počasí

Mohou tukové látky opravdu hydratovat? Ano, mohou. Na první pohled se to jeví jako totální nesmysl. Jak má mastná látka zachycovat vodu? I to je však v kosmetice možné, jen princip funguje jinak, než byste čekali. Mezi nejznámější takové emolienty s hydratačním účinkem patří bezesporu skvalan.

Skvalan

Jedná se o nenápadnou průhlednou kapalinu olejovitého charakteru, která se opravdu velice rychle vpíjí do pokožky. Dříve se jako zdroj skvalanu používala játra žraloků, rostoucí poptávka společně s etickými a enviromentálními hledisky však posunula skvalan pro kosmetické použití výhradně do rostlinné produkce. V současnosti se extrahuje z oliv nebo se přímo fermentuje z cukrové třtiny. Právě druhým postupem lze docílit vysoce čistého skvalanu bez jakýchkoliv jiných dalších příměsí.

Účinky

Tento nekomedogenní uhlovodík zvyšuje elasticitu a pevnost pleti, napomáhá obnovovat její přirozenou bariéru a jak jsme již zmínili, má na ni dlouhodobý hydratační efekt. Při svém vstřebávání do pokožky vyplní skvalan mezery mezi jednotlivými kožními buňkami, a tím zamezí přítomné vodě v odpařování. V podstatě ji do pokožky pomyslně zamkne. Mimo jiné i proto je skvalan tak ceněný zejména v zimním období, kdy vzhledem k mrazu není vhodné používat konvenční hydratační látky jako jsou kyselina hyaluronová, xylitol či panthenol. Skvalan je tedy součástí našeho přirozeného hydrolipidického systému kůže.

Použití

Skvalan díky vynikající vstřebatelnosti snesou téměř všechny typy pleti – normální, mastná, smíšení, suchá i aknotická. Po použití je pokožka nejen hydratovaná, ale zároveň velmi jemná a netrpíte pocitem mastného filmu. Používá se buď samotný, případně ve směsi s jinými oleji. Zároveň ho lze přidat i do klasických krémů, sér či dokonce make-upů, kde pomáhá správnému rozvrstvení pigmentů. Pokud se tedy chcete zbavit vrásek, zhutnit a hydratovat pokožku, zvýšit její tonus, elasticitu a jas, přípravky s obsahem skvalanu jsou pro vás „must have“ produkty. Ve složení ho najdete citovaný dle mezinárodní kosmetické nomenklatury jako „Squalane“.

Autor: formulátorka a hodnotitelka bezpečnosti kosmetiky Ing. Lenka Průšová

Po absolvování programu na univerzitě Vrije v Bruselu se stala nejmladší hodnotitelkou bezpečnosti kosmetiky v ČR.

Zdroj informací: formulátorka a hodnotitelka bezpečnosti kosmetiky Ing. Lenka Průšová, Canneff.com
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků