Pojďme udělat výjimku a jednou za čas si dopřejme sladkosti, které si sami připravíme. Ostatně Vánoce bez cukroví? To by vážně nešlo!
Nejprve vám prozradíme recept na nepečené nugátové kuličky a k tomu přidáme troj-tip na kakaové cukroví.
Nugátové kuličky
Na kuličky (suroviny asi na 30 kousků):
- 100 g mandlových plátků
- 50 g moučkového cukru
- 1 zarovnaná kávová lžička perníkového koření
- 1 balíček Crème Olé s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
- 150 g zakysané smetany
- 50 g změklého másla
Na ozdobení:
- 300 g lískooříškové pomazánky
- 1 zarovnaná polévková lžíce moučkového cukru
Jak na to:
- Mandle opražíme na teflonové pánvi bez tuku a na talířku je necháme vychladnout.
- V míse smícháme cukr s kořením a Crème Olé. Přidáme zakysanou smetanu a máslo a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Vmícháme mandle a vložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
- Z hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu.
- Na ozdobení v kastrůlku ve vodní lázni zahřejeme lískooříškovou pomazánku. Kuličky pomocí vidličky v pomazánce namočíme a přeneseme na papír na pečení. Uložíme do chladničky tuhnout.
- Ztuhlé kuličky vložíme do papírových košíčků a zlehka pocukrujeme.
Tři druhy kakaového cukroví
Na těsto (suroviny asi na 70 kousků):
- 200 g hladké mouky
- na špičku nože Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
- 2 zarovnané polévkové lžice prosátého kakaa
- 125 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 100 g mletých mandlí
- 1 zarovnaná polévková lžíce pomerančové kůry
- 1 zarovnaná kávová lžička perníkového koření
- 125 g změklého másla nebo margarínu
- 1 vejce
Na ozdobení:
- 2 zarovnané polévkové lžíce meruňkového džemu
- 1/2 balíčku Polevy tmavé Dr.Oetker
- 1 zarovnaná kávová lžička moučkového cukru
Jak na to:
- Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kakaem, cukrem, vanilínovým cukrem, mandlemi, kůrou a kořením. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme dohladka.
- Těsto rozdělíme na 3 díly. Z prvního dílu vytvoříme váleček dlouhý asi 25 cm a uložíme ho do mrazáku.
- Druhý díl rozdělíme na polovinu, vytvarujeme válečky dlouhé asi 25 cm a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Prstem vytlačíme uprostřed válečku prohlubeň po celé délce tak, aby byla široká asi 3 cm a na koncích zůstal nestlačený okraj. Pomocí lžičky naneseme do prohlubně džem.
- Ze třetího dílu vytvarujeme váleček a nakrájíme ho na 24 dílků. Z dílků vytvarujeme rohlíčky a naneseme je na plech vyložený papírem na pečení.
-
Zmrazený díl těsta nakrájíme na kolečka široká 1 cm a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Plechy postupně vkládáme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 12 minut (1 plech)
- Cukroví s džemem po upečení ihned nakrájíme na 2 cm proužky. Rohlíčky a kolečka necháme vychladnout. Rohlíčky ozdobíme polevou připravenou podle návodu na obale. Kolečka pocukrujeme.
Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
8. 12. 2020