Wellness

Vánoční cukroví: tradiční receptury můžete odlehčit i snížením glykemického indexu

Sbírání lístečků

Pečeme cukroví, plánujeme přípravy svátečních menu a v koutku duše se tak trochu děsíme toho, že přibereme.

K Vánocům tradičně patří vánoční cukroví. Máme pro vás pár triků, jak receptury na vánoční recepty mírně odlehčit. 

Zkuste klasické suroviny, jako jsou mouka, cukr či čokoláda, nahradit lehčími alternativami. Část tuku určeného k přípravě náplně můžeme nahradit pudinkem. Náplň i cukroví tak budou lehčí a méně tučné.

Čokoládové polevy bychom měli ideálně připravovat z kvalitní čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa.

Cukroví obecně má vysoký glykemický index (GI). Ten udává, za jak dlouho se cukr z pokrmů a potravin dostane do krve. Čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji se cukr vstřebá. A vy budete mít tím dříve opět hlad.

Zaměřte se na snížení glykemického indexu receptur“, radí výživový poradce Petr Havlíček. „Část mouky můžete nahradit moukou mandlovou. Ta obsahuje i bílkoviny a vlákninu. Další část mouky můžete nahradit rezistentním škrobem. Ještě bych doporučil nahradit část cukru čekankovým sirupem. Ten má nízký glykemický index a také obsahuje vlákninu“, dodává Petr Havlíček.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/glycemic-index, zdrava5.cz
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků