Wellness

Vegetariánská strava: na co se zaměřit

Jste vegetariáni? Nebo zvažujete, zda se jimi stát? Vegetariánství je obecně je vnímáno jako zdravější varianta stravování, především díky redukci příjmu živočišných tuků, které zvyšují riziko cévních onemocnění.

Rostlinná strava, základ jídelníčku vegetariánů, je prevencí výskytu kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny žaludku i tlustého střeva, potíží s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

Podmínkou ovšem je promyšleně sestavený jídelníček tak, aby se předešlo nejčastějším problémům spojeným s vegetariánstvím, především dlouhodobého nedostatku některých živin jako jsou bílkoviny, železo a vitamíny řady B.

Být vegetariánem neznamená jen přestat jíst maso a ryby. Je potřeba celkově upravit stravování tak, abychom dostávali všechny potřebné živiny. Lidé co se rozhodnou z jídelníčku vyřadit maso, začnou jíst velké množství těstovin, pečiva a smažených jídel. Velmi často totiž není v běžné restauraci ani jiná volba bezmasých jídel.

„Podle mého názoru je vegetariánství  zdravý způsob stravování. Ovšem pouze za předpokladu že nevyměním jen maso za těstoviny z bílé mouky. Když je vegetariánský jídelníček vyvážený může  příznivě podpořit mnoho zdravotních problémů – zácpa, nadýmání, migrény, cukrovka, bolesti kloubů a další. Vlastně bych všem doporučila celkové snížení konzumace masa a zařazení více rostlinných potravin,“ říká profesionální wellness koučka Monika Divišová.

S jídelníčkem plným sladkého pečiva, smažených sýrů a smetanových těstovin jde ruku v ruce i nadváha. Důvodem je mnohem vyšší kalorická hodnota i vysoký glykemický index. Pokud se rozhodnete žít jako vegetarián, vsaďte na radu odborníka, protože jedině ten vám dokáže poradit se sestavením jídelníčku. U vegetariánů se často setkáváme s celkově málo pestrým jídelníčkem. Naučte se používat potraviny, jako jsou luštěniny, mořské řasy, tempeh nebo lněné semínko,“ dodává Monika Divišová.

Připravila: Eva Šarfová

Zdroj informací: www.webmd.com/diet/features/is-it-better-to-be-a-vegetarian, www.medicalnewstoday.com/articles/8749#foods
Zdroj fotografií: Pixabay