Zapomeňte na pár dnů na diety a vychutnejte si svátky jary doslova do posledního drobečku. Co si upéct dobrého? Nabízíme vám dva tipy na tradiční velikonoční sladkosti.
Velikonoční beránek
Suroviny:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 hrnky hladké dortové mouky Babiččina volba
- 1 kypřicí prášek
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- kůra z jednoho citronu
- 3 vejce
- 1 hrnek mléka
- vanilka z jednoho lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
- sádlo na vymazání formy + hrubá mouka
Jak na to
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce. Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou“ stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy a vložte do trouby. Pečte při 180 °C po dobu 40 až 60 minut. Zda je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo. Po vyjmutí z trouby formu zabalte do vlhké utěrky a počkejte, až zcela vychladne.
Opatrně beránka vyklopte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo.
Naše vychytávka: Pokud se vám ve formě připékají ouška a čumáček, před pečením tato místa z vnější strany obalte alobalem.
Minimazance v hrníčku
Suroviny na těsto:
- 150 ml vlažného mléka
- 1 balení Droždí čerstvého Dr.Oetker
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 75 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 bílek
- 100 g citronátu
- 50 g rozinek
Plus jeden žloutek na potření.
Jak na to
V mléce rozdrobte droždí. V míse smíchejte mouku se solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidejte ostatní suroviny a mléko s droždím, vypracujte těsto dohladka. Zaprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut na teplém místě kynout.
Na pomoučené pracovní ploše vytvořte váleček, rozdělte ho na 6 stejných dílů. Hrnečky vyložte papírem na pečení tak, aby asi 1 cm přečníval. Těsto naneste do hrnečků, ty dejte na plech. Potřete je rozšlehaným žloutkem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C (u plynové trouby stupeň 4) asi 30 minut.
Naše vychytávka: Pokud nemáte žáruvzdorné hrnečky, lze použít formy na muffiny.
Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker, Babiččina volba
25. 3. 2016