Udělejte něco pro své ledviny. Připravte si ledvinový čaj a uvařte si zahřívací polévku.
Vydatná zahřívací polévka
Suroviny: 2 cibule, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 1 malý celer, kolik černé fazole (namočené přes noc), olivový olej
Jak na to: Na olivovém oleji zpěňte nakrájené cibule, přidejte zázvor a na kostičky nakrájený celer. Zalijte vodou a přidejte fazole, pak vařte do změknutí. Polévku můžete rozmixovat a na závěr ji podle chuti osolte nebo dochuťte pastou MISO. Už nevařte. Ozdobte pažitkou a sezamovými semínky a můžete podávat.
Ledvinový čaj
Podle orgánových hodin byste měli popíjet tekutiny do 19 hodin, potom už byste ledviny zbytečně zatěžovali. Složení ledvinových čajů se trochu liší, ale velmi důležitý je obsah celíku zlatobýlu, který má na ledviny přímo zázračné účinky. Čaj by měl dále obsahovat břízu, nať vřesu, truskavce, průtržníku, přesličky rolní, list brusinky a kořen libečku. Jednotlivé byliny jsou k dostání v bylinkářstvích nebo specializovaných prodejnách, od každé použijte jeden díl (doporučoval terapeut alternativní medicíny Jiří Janča).
Autor: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz
Foto: iStock
22. 12. 2014