Pokašláváte, pobolívá vás v krku, jste nachlazení? Až budete dumat, jaký si uvařit čaj, když už jste jich tolik vypili, zkuste zázvorový. S medem a citrónem chutná znamenitě. A kdy jindy ještě vsadit na zázvor?
Zázvor je velmi stará rostlina, kterou znali nejen Řekové a Římané, ale i Arabové nebo Číňané. Kromě role koření v kuchyni se používal a dodnes používá členitý oddenek pro zdraví, který stačí oloupat, nastrouhat, zalít vařící vodou, nechat vyluhovat a popíjet na zmiňované obtíže. Kromě čerstvého stavu se používá také mletý.
Co zázvor obsahuje?
Podle webu healthline.com se v čerstvém oddenku skrývá silice, jež se skládá především z různých terpenů a některé z nich způsobují typicky palčivou chuť. A podobně jako v plodech pálivé papriky i v této rostlině objevíte alkaloid capsaicin.
Kdy na zázvor vsadit? V sušené podobě funguje hlavně jako koření do omáček, používá se na různá masa, ale i do polévek, ochucuje se jím zelenina i ovoce a třeba také pečivo, slané i sladké. Dále se zázvor přidává do známého kari koření a rovněž se na ěj spoléhá při výrobě likérů.
A čerstvý oddenek? I ten lze využít obdobně a kromě toho z něj připravíte vzpomínaný čaj, rovněž ho můžete kandovat.
Kdy vám zázvor prospěje?
Podle webu healthline.com pomáhá při kašli, zánětu průdušek a podporuje vykašlávání hlenů. Ulevuje v případě trávicích a střevních potížích. Preventivně působí proti srdečním obtížím i ateroskleróze. A nikoliv na okraj podotýkáme, že se považuje za vhodný přírodní prostředek na potíže s prostatou.
Kromě vnitřního užívání zázvor oceníte v podobě horkých obkladů ulevujících od bolestí zad a kloubů, nebo jako součást přípravků, které slibují prokrvující koupel.
Jak zázvor užívat?
Už jsme zmiňovali nastrouhaný oddenek a dále lze užívat nálev například z 10 gramů čerstvého oddenku ve vodě se surovým cukrem nebo mlékem (2x denně nalačno). Nejen dětem v době chřipek a nachlazení uleví zázvor naložený v medu, další možnost poskytuje i zázvorový extrakt. A sušený se pak používá v podobě prášku a to 2 až 3 gramy denně nebo se ze 4 až 12 gramů připravuje odvar.
Připravila: Věra Hájková