Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je hluchavkovitá mrazuvzdorná rostlina pěstovaná v zahrádkách. Díky své příjemné citrusové vůni se používá k přípravě čajů i jako koření.
Léčivé účinky
Podle webu webmd.com má meduňka příznivé účinky zejména na nervovou soustavu a trávení. Nositelem léčivých schopností jsou těkavé silice obsažené v celé nati. Můžeme ji tedy použít vnitřně při nespavosti, pro zlepšení kvality spánku a navození příjemných snů, na tišení bolesti (hlavně migrény), pro zmírnění strachu, úzkosti a nervozity, při lehčích depresích, psychických poruchách, proti křečím, bolestivé menstruaci a nadýmání, na zlepšení zažívání, nachlazení a virová onemocní ( zejména na opary).
Dávkování
Nejčasteji používáne vnitřně nálev (1-2 lžičky sušené meduňky zalejeme horkou vodou, necháme louhovat čtvrt hodiny), pijeme 3x denně. Můžeme si vyrobit i extrakt ve víně (hrst meduňky necháme 4 dny za nepřístupu světla louhovat v 1 l bílého vína), podáváme každé 2 hodiny jednu polévkovou lžíci.
Využití v kuchyni
Meduňka je výborná do sladkých salátů a dezertů, do různých sladkých nápojů i samostatně jako čaj, hodí se k dozdobení zmrzlinových pohárů. Může posloužit jako neobvyklé, nicméně výborné koření do masitých pokrmů (lze kombinovat s dalšími bylinami, např. rozmarýnem).
Další využití
Meduňka je výborným prostředkem v kosmetice – používá se do krémů a přípravků pro mastnou pleť a pro rozjasnění, v šamponech je určena pro rychle se mastící vlasy. Je také výbornou medonosnou rostlinou.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Listy a nať meduňky sbíráme odpoledne za suchého chladnějšího dne (za teplého slunečného počasí se léčivá silice z listů rychle odpařuje) předtím, než rostlina začne kvést. Nať může být až 30 cm dlouhá. Rostlina rychle obráží, za rok z ní můžeme nať sklidit 2-3x.
Sušíme co nejrychleji na tmavém, větraném místě. Teplota by neměla překročit 40oC. Meduňku můžeme buď rozložit v tenké vrstvě, nebo sušit ve svazcích. Drogy si musí uchovat nazelenalou barvu. Skladujeme v papírových sáčcích nebo dobře uzavřených skleněných nádobách na tmavém suchém místě.
Pozor, meduňku nemůžeme skladovat příliš dlouho, protože rychle ztrácí svou vůni a chuť a s tím i své léčivé schopnosti. Dlouhodobější možnosti skladování skýtá naložení v oleji nebo octu, kandování v cukru nebo zamrazení. Pro tyto procedury většinou používáme pouze listy meduňky. Lisováním se také získává meduňková silice (éterický olej).
Připravila: Věra Hájková