Zelená lékárna

Měsíček lékařský v kuchyni i léčitelství

Měsíček lékařský je léčivá bylinka, která se pěstuje jako letnička, má lepkavé, chlupaté listy a žluté či oranžové květy, které můžete spatřit od června do září. Veškeré odrůdy měsíčku mají léčivé účinky, díky jeho schopnostem zjemňovat, zvláčňovat, posilovat a léčit pokožku se používá také v kosmetice například do mýdel, krémů, pleťových mlék a šamponů.

Léčivé účinky měsíčku lékařského

 

  • je významným přírodním antibiotikem
  • zlepšuje činnost jater
  • chrání před bakteriemi, viry a kvasinkami
  • podporuje produkci žluče
  • léčí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu
  • je to přírodní antioxidant, tudíž chrání buňky před poškozením
  • kloktání nálevu je doporučováno například při zánětech dásní a krku
  • mast z měsíčku je dobrá na poraněnou kůži, popáleniny, plísně, křečové žíly, kožní záněty, akné, ekzémy či opruzeniny
  • proti kvasinkovým onemocněním reprodukčních orgánů je účinná koupel v nálevu

 

Využití v kuchyni

Jelikož má nahořklou, pikantní chuť, může částečně nahradit polévkové koření, nasekané lístky květů se pak hodí místo šafránu například do žluté rýže. Chuť jednoduchých jídel, jako je chleba s máslem, lze také zpestřit o lístky měsíčku, díky účinkům na tvorbu žluči, je dobré čerstvé listy přidat i na vepřové a kuřecí maso.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Sbírají se rozkvetlé květy v období od června do září. Nejvyšší obsah účinných látek mají oranžové květy, za slunečného poledne. Měsíček můžeme sušit buď ve stínu či tmě, nebo použitím umělého tepla při teplotě do 70 °C. Skladování vyžaduje také tmu nebo šero, protože jeho barva musí být zachována, jinak se účinky vytratí.

Autor: www.pestovani.in
Foto: SXC
5. 6. 2020


Diskuze: příspěvků