Máte rádi dobré jídlo? A pochutnáte si i na mléce? Pak přijměte pozvání na food festival MilkParade, který aktuálně probíhá až do 9. června.
O co jde? Ve vybraných restauracích máte šanci ochutnat tříchodová menu, při jejichž přípravě se použilo mléko nebo mléčné výrobky.
Inspirace i bez laktózy
Možná jste si mléko oblíbili, ale možná někdo z vaší rodiny trpí intolerancí laktózy. Nevadí, i on si může dopřát špičkovou gastronomii. Takzvané bezlaktózové menu totiž připravila brněnská restaurace Bohéma. Festival vzala jako výzvu a vymyslela si pokrmy z mléčných produktů, z nichž se odstranil mléčný cukr – laktóza.
Na čem si můžete pochutnat?
Přestože řadu restaurací, které se letos účastní této netradiční akce, najdete v Praze, šanci mají i „přespolní“ čtenáři a čtenářky. My vám nabízíme několik menu z mimopražských restaurací.
* Brněnská Bohéma: Carpaccio z mladé kedlubny s vanilkovou solí a rukolovým jogurtem + Filírovaný flank steak s pažitkovým máslem a smetanovými bramborami + Terinka z bílého chřestu a smetany s chutney ze zeleného chřestu
* Berounská Sosta: Polévka z rajčat San marzano, chilli a kozího mléka + Dušená vepřová panenka v estragonovém mléce + Rýžový puding s jablky a čajem s mlékem
* Ostravská La Vida: Věžička z marinované červené řepy a ricotty s uzeným lososem a balzamikovo-medovým dipem + Variace z kachních prsíček a bílých jater se zeleným chřestem a bramborovo- parmazánovým pyré se smetanovo-brusinkovou omáčkou + Créme brulée
Kam ještě zajít?
Přehled všech restaurací zapojených do letošního ročníku foodfestivalu najdete na webu: milkparade.cz, kde byste si také měli v případě zájmu rezervovat místa. Ovšem než to uděláte, určitě se zeptáte – a co za to? Jednotlivá menu se liší nejen nabídkou, ale také cenou; tříchodové menu vás vyjde od 290 do 490 Kč.
Náš tip: Kuřecí steak v mléce a šalvěji (restaurace Bibita Nuova, Praha)
Suroviny (pro 1 osobu):
– 150 g kuřecího steaku
– sůl, pepř
– trochu másla
– olivový olej
– kousíček skořicové tyčinky
– ½ hrsti lístků čerstvé šalvěje
– kůra ze 2 citrónů
– 2 stroužky česneku
– 130 ml mléka
Jak na to:
Očištěný steak vložte na rozpálený gril (nejlépe na pánvičku s mřížkovým vzorem), vymazaný hrudkou másla a olivového oleje. Zprudka ho ogrilujte do zlatavé barvy z obou stran a sundejte z grilu. Máslo s olejem slijte z pánvičky, na jejím dně pak zůstanou přípečky, které doidají pokrmu skvělou karamelovou chuť. Steak vraťte do pánve, přidejte ostatní suroviny a vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečte 15 až 20 minut. S citrónovou kůrou se mléko trochu srazí a vznikne originální omáčka.
Jako přílohu podávejte citrónovou rýži. Uvařte podle návodu nejlépe italskou kulatozrnnou rýži. Na pánvi orestujte proužky citrónové kůry, k nim přidejte ještě horkou rýži, promíchejte a přisypte nasekaný koriandr.
Text: Marcela
Foto: archiv restaurace
21. 5. 2013