Máte rádi olivy a olivový olej je u vás v kuchyni častým hostem? Děláte dobře! Olivy a produkty z nich prospívají vašemu zdraví. Víte, že mimo jiné mohou přispět ke snižování krevního tlaku?
Statistiky uvádějí, že přibližně čtvrtina dospělé populace má vysoký krevní tlak. Lékaři pak nemocným doporučují změnu životního styl, kdy kromě pohybu, úpravy jídelníčku, vynechání cigaret a alkoholu nabízí pomocnou ruku i příroda.
Oleuropein se představuje
Vědci zjistili, že na snížení krevního tlaku platí olivy, přesněji řečeno látka oleuropein, která se nachází v olivovníku evropském. Oleuropein může podporovat rozšíření cév, s čímž souvisí i správná krevní cirkulace a optimalizace tlaku. Listy olivovníku mají navíc i antioxidační účinky; pomáhají tak chránit organismus před poškozením volnými radikály a rovněž přispívají k zachování optimální hladiny cukru v krvi.
Užitečné tuky
Ale to není vše, co olivy dokážou. Nejdůležitější je u nich charakter obsaženého tuku. Nutriční terapeutka Blanka Sekerová připomíná, že základními stavebními složkami tuků jsou mastné kyseliny, kterých existuje celá řada a zjednodušeně řečeno je dělíme na polynenasycené, mononenasycené a nasycené. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují zejména v živočišných tucích a jejich přílišná konzumace vede ke zvyšování cholesterolu v krvi a rozvoji srdečně-cévních chorob.
Naopak nenasycené mastné kyseliny najdete zejména v rostlinných tucích a olejích a na nich si ceníme schopnost odbourávat cholesterol v cévách a celkově snižovat jeho obsah v krvi. Což dokážou právě mononenasycené mastné kyseliny. Nejvýznamnějším zdrojem těchto látek je kyselina olejová, která se v přírodě vyskytuje nejvíce právě v olivách. Co byste ještě měli vědět? Zelené olivy se můžou pochlubit zhruba deseti procenty tuků, avšak černé až trojnásobným množstvím.
Porovnejte si
Olivy prospívají našemu zdraví i díky své nutriční hodnotě: 100 g oliv průměrně odpovídá 150 kilokaloriím. Pokud si jich pár zobnete u televize, uděláte pro sebe nepoměrně lépe, než kdybyste si pochutnávali na brambůrkách (546 kcal), oříšcích (600 kcal) nebo čokoládě (od 500 kcal). A přitom do svého organismu dostanete i řadu dalších užitečných látek, včetně minerálů jako draslík, železo či jód nebo mnoha vitamínů. Zmiňme například vitamín E, právě pro jeho antioxidační schopnosti – chrání organismus před působením volných radikálů a tak zpomaluje stárnutí nejen cév, ale celého organismu.
Jak se to prakticky projevuje? Měli byste být méně často nemocní, snáz se poprat s únavou, zlepší se stav kůže, sliznic a údajně i psychiky. Navíc tento vitamín se vědci považuje za dobrou prevenci proti nádorovému bujení. A mezi námi děvčaty – má přispívat také ke tvorbě pohlavních buněk, a tím podporovat plodnost.
Připravila: Marcela s využitím materiálů Španělské olivy
Foto: archiv Španělských oliv
24. 1. 2020