Máte rádi kvalitní vína, které si schováváte pro různé příležitosti? Pak je třeba vědět, jak je co nejlépe skladovat. Nebojte se, není to vůbec složité.
Neuvažujete-li o archivaci, pak si kupujete vína k rychlé spotřebě. Lehká růžová a bílá stolní vína se mají zkonzumovat do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.
Jaká vína je vhodné skladovat
Filip Jantač ze společnosti Global Wines uvádí, že má jít o vína:
- o kterých se už podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučená pro skladování,
- od prověřených a renomovaných vinařů, z osvědčených vinic a poloh,
- dobrých, a ještě lepších ročníků,
- harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem
- doporučená vaším obchodníkem,
- správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
Podmínky skladování
Řekněme, že už víte, která vína byste doma rádi měli. Pak je třeba řešit otázku skladování. V bytovém domě asi jen těžko můžete toužit po speciálním sklípku, i když je nejvhodnější, protože nabízí optiální podmínky. Jaké? „Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby byla stabilní a nekolísala. Jinak se mohou začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65 procent. Víno dále vyžaduje temno a nezapomeňte ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch,“ říká odborník.
Speciální lednice na víno
Pokud však žijete v bytovém domě a o sklípku si můžete nechat zdát, pořiďte si speciální „ledničku“ neboli větší či menší vinotéku, ve které lze uchovávat vína za podmínek, jež si navolíte. Ujasněte si také, zda vám v domácnosti postačí model s jednou chladicí zónou. Pokud máte v úmyslu podávat červené i bílé víno při správné teplotě, vyplatí se investovat do vinotéky s duální zónou chlazení, kde si lze nastavit různou teplotu v jednotlivých zónách pro bílé a červené. Bonus navíc? Máte-li vinotéku s prosklenými dvířky, získáte okamžitý přehled, jaké lahodné moky ukrývá (aniž byste otevírali dvířka, a tak zbytečně narušovali vnitřní prostředí).
Další možnosti
Abychom byli přesní, dodejme ještě, že vína můžete samozřejmě skladovat i v dobré vinotéce nebo archivech vín, kde si pronajmete vlastní box. Otázkou však zůstává, zda vám právě tento způsob bude vyhovovat.
Správná teplota
Druh vína Doporučená teplota
Sekty, šumivá, Champagne 6 – 9°C
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká 9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná 10 – 12°C
Velká, silná bílá vína 10 – 12°C
Elegantní červená 12 – 14°C
Velká těžká červená 14 – 16°C
Červená s vysokým taninem 18 – 20°C
Likérová vína, portská, Sherry 13 – 15°C
Připravila: Věra Hájková