Tymián obecný (Thymus vulgaris) je rostlina podobná divoce rostoucí mateřídoušce, se kterou je také příbuzná. Bývá používán jako koření, jeho účinky na lidskou psychiku i tělesné zdraví jsou také více než pozoruhodné.
Tymián pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil i do Střední a Východní Evropy. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní. Známé jsou třeba citrónová nebo pomerančová.
Jako koření se používá do polévek, nádivek a omáček a salátů. Oblíbený v kuchyni je zejména ve Španělsku, Francii, Itálii a Řecku. Jako koření tymián pomáhá oddálit kažení potravin. Spolu s bobkovým listem je součástí bylinkové kytičky bouguet garni.
Léčivé účinky
Podle webu www.verywellhealth.com se vnitřně používá proti depresi, na zlepšení nálady, při nadýmání i průjmech. Celkově působí pozitivně na trávicí systém a pomáhá při kašli a infekčních chorobách. Působá antisepticky – hubí bakterie, plísně, parazity. Pomáhá při zánětech v ústech. Má močopudné účinky a bývá používán při zánětech močových cest. Stimulací tvorby bílých krvinek zvyšuje imunitu. Dokáže lehce stimulovat i krevní oběh. Je to mírné afrodiziakum. Tymián pomáhá i při anémii. U nás se často používá jako sirup, případně jako součást čajových směsí.
Zevně se používá pro zlepšení pleti, na koupel proti únavě a tiší svědění při poštípání hmyzem. Je vhodný i pro ošetření akné. Vetšinou je součástí pleťovývh vod na akné. Tymiánový olej se hojně používá v aromaterapii.
Dávkování
Nálev: 1 lžičku sušeného tymiánubzalejeme horkou vodou a necháme cca 10 min. louhovat. Užíváme maximálně 3x denně. Není vhodný pro dlouhodobé užívání.
Pozor – tymián není vhodný pro těhotné ženy a lidi se srdečními poruchami.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Kvetoucí nať tymiánu sklízíme od května do července. Nejlepší je sbírat jej dopoledne kolem desáté hodiny. Sušíme jej opatrně ve svazečcích na šňůře ve stínu, při pouřití umělého tepla by teplota neměla překročit 35 °C. Skladujeme v paapírových sáčcích nebo v uzavřených nádobách mimo dosah světla.
Připravila: Věra Hájková