Toto bolestivé degenerativní onemocnění kloubů způsobuje jejich ztuhlost a omezuje pohyblivost. Může vznikat v důsledku dlouholetého opotřebování a tudíž poškození chrupavky tvořící styčnou plochu mezi hlavicí kloubu a kloubní jamkou, případně její úplný zánik.
Ovšem artróza se také někdy objevuje po úrazu nebo kvůli jednostrannému přetěžování kloubů. Svou roli samozřejmě sehrává i nadváha stejně jako dědičné dispozice.
Co vám prospěje
Kolagen, vitamín C, u mnoha pacientů prospívá také vitamín D a E, dále pak jód, zinek, hořčík, vápník, selen a síra. Některé výzkumy uvádějí, že ke zlepšení onemocnění dochází tehdy, když pacient přejde alespoň částečně na vegetariánskou stravu. Příznivě působí i potraviny s nízkým obsahem tuků a cholesterolu a s převahou složitých sacharidů (hlavně citrusy, meruňky, kysané zelí, listová a kořenová zelenina). Látky, které tyto potraviny obsahují, navíc pomáhají regenerovat poškozenou chrupavku. A co ještě zařadit do svého jídelníčku? Samozřejmě tučné ryby! Snad každý už ví, že obsahují omega-3 mastné kyseliny, kterým se přezdívá zabiják bolesti. A pokud to půjde, dopřejte si také lněný olej a melasu, v prodejnách zdravé výživ jsou běžně k dostání.
Lidem s artrózou by prospělo pochutnávat si na darech moře v podobě krabů, ústřic nebo garnátů; jsou zdrojem glukosaminu, chránícího klouby a zmirňujícího bolestivost. V našich zeměpisných šířkách je nahrazují potravinovými doplňky s glukosaminem. Vašim kloubům prospěje želatina.
Naopak se snažte omezit maso. V první řadě hovězí, vepřové a uzeniny. Spolu s tučnými mléčnými výrobky zvyšuje tvorbu kyseliny močové, jejíž krystalky se usazují v kloubním mazu a znehodnocují ho. Samozřejmě je třeba omezit solení a brambory, rajčata, papriky, špenát a reveň.
A co pít
Rakytníkový čaj nebo sirup ve sklence s vodou, osvědčuje se také kopřivový čaj, třeba i v rámci jarní očistné kúry.
Tip Jarmily Mandžukové, autorky knihy Co nám chybí, když…: Kaštanová mast nebo gel a také extrakt kostivalu zmírňují obtíže spojené s klouby.
Připravila: Marcela
Zdroj: Co nám chybí, když… www.nakladatelstvi-start.cz
Foto: iStock
15. 1. 2016