Máme pro vás přehled, jaké ryby (ne)jíst, kolik porcí a podle čeho rybu vybírat.
Už od ranného dětství jsme si museli povinně dávat lžičku rybího tuku a alespoň k vánoční večeři dostali smažený řízek z kapra. Právě ryba je totiž zdrojem omega 3 mastných kyselin, které výrazně snižují riziko nemocí srdce a celé kardiovaskulární soustavy.
Ryby jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují také vitaminy D a B2 (riboflavin) a spoustu minerálních látek jako vápník, fosfor, zinek, železo, zmiňovaný jód, hořčík a draslík.
Co se týče možností sehnat si rybu, těch je opravdu mnoho. Trh, rybník, moře, obchodní centrum atd. Všude je ryb mnoho, ať už sladkovodních, tak těch mořských.
I když všichni víme, že ryby jsou pro náš organismus důležité, přesto se jimi moc nekrmíme. Statistika říká, že lidé žijící v EU snědí kolem 11 kilo ryb ročně
Ryby jsou v běžné stravě potřeba. Každý člověk by si měl rybu dopřát alespoň dvakrát týdně. Nejvýhodnější jsou ryby mořské jako losos, sardinky nebo tuňák, díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin. Pozor ale na způsob přípravy. V podobě smažených rybích prstů více škodí než prospívají. Rybám nejlépe svědčí lehčí úpravy, jako je dušení anebo šetrné pečení. Např. pstruh na grilu s bylinkami, opečenou cuketkou, potřenou olivovým olejem a šťávou z limetky je mňamka.
Ryby patří mezi nejlepší zdroje bílkovin a nenasycených tuků, proto mají místo nejen v nabíracích jídelníčcích, ale i v redukčních. Při nákupu dávejte přednost rybám čerstvým, tedy chlazeným a vcelku, u kterých lze podle šupin a očí určit kvalitu. Čerstvou rybu poznáte podle napjaté kůže s kovovým leskem. Pokud do masa uděláte prstem důlek, měl by u čerstvé ryby za chvíli zmizet.
HODY U KRÁLE VÁCLAVA VI.
Rybí vývar s kořenovou zeleninou, kousky sladkovodních ryb a krupicovými nočky
Kapr na modro s pošírovanou zeleninou a domácími anýzovými chlebánky
Pečený sumec na černém pivu s medovo-bylinkovou krustou, kroupovým rizotem a polníčkovým salátkem
Siven na páře s cukrovými lusky na másle, koprovým krémem a domácími mandlovými kroketkami
Filet z candáta grilovaný na oleji z vlašských ořechů s teplým čočkovým ragú, konfitovaným bramborem a celerovou slámou
6ks Šneci po burgundsku zapečené bylinkovým máslem, podáváme s opečeným toastem 125,- Kč
150g Vánoční houbový kuba se smrkovými hříbky a husím sádlem 89,- Kč
0,2l Jemný hráškový krém s opečenou houstičkou na másle a nočkem z mascarpone 55,- Kč
350g Pečený siven americký na tymiánovém másle s mačkaným petrželovým bramborem a polníčkovým salátkem
289,- Kč
250g Špikované krůtí stehno pečené na bylinkách s kaštanovou nádivkou a máslovou omáčkou 199,- Kč
600g / 1200g Pečená kachnička na kmínu s variací domácích knedlíků a brusinkovým červeným zelím 189,- Kč / 289,- Kč
200g Pomalu pečená telecí líčka na červeném víně s domácími mandlovými kroketami 299,- Kč
200g Opečená vinná klobása se šťouchaným bramborem, hrubozrnnou hořčicí a kysaným zelím 129,- Kč
Čokoládové fondue z hořké čokolády s variací čerstvého ovoce
135,- Kč
Připravila: -lc-
Foto: U krále Václava IV. – www.ukralevaclava4.cz
02. 11. 2014