Zelená lékárna

Jsou ryby tak zdravé, jak se říká?

Máme pro vás přehled, jaké ryby (ne)jíst, kolik porcí a podle čeho rybu vybírat.

Už od ranného dětství jsme si museli povinně dávat lžičku rybího tuku a alespoň k vánoční večeři dostali smažený řízek z kapra. Právě ryba je totiž zdrojem omega 3 mastných kyselin, které výrazně snižují riziko nemocí srdce a celé kardiovaskulární soustavy.

Ryby jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují také vitaminy D a B2 (riboflavin) a spoustu minerálních látek jako vápník, fosfor, zinek, železo, zmiňovaný jód, hořčík a draslík.

Co se týče možností sehnat si rybu, těch je opravdu mnoho. Trh, rybník, moře, obchodní centrum atd. Všude je ryb mnoho, ať už sladkovodních, tak těch mořských.

Ryby jsou pro naše tělo velmi nepostradatelné

Ryby jsou pro naše tělo velmi nepostradatelné

I když všichni víme, že ryby jsou pro náš organismus důležité, přesto se jimi moc nekrmíme. Statistika říká, že lidé žijící v EU snědí kolem 11 kilo ryb ročně

Ryby jsou v běžné stravě potřeba. Každý člověk by si měl rybu dopřát alespoň dvakrát týdně. Nejvýhodnější jsou ryby mořské jako losos, sardinky nebo tuňák, díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin. Pozor ale na způsob přípravy. V podobě smažených rybích prstů více škodí než prospívají. Rybám nejlépe svědčí lehčí úpravy, jako je dušení anebo šetrné pečení. Např. pstruh na grilu s bylinkami, opečenou cuketkou, potřenou olivovým olejem a šťávou z limetky je mňamka.

Ryby patří mezi nejlepší zdroje bílkovin a nenasycených tuků, proto mají místo nejen v nabíracích jídelníčcích, ale i v redukčních. Při nákupu dávejte přednost rybám čerstvým, tedy chlazeným a vcelku, u kterých lze podle šupin a očí určit kvalitu. Čerstvou rybu poznáte podle napjaté kůže s kovovým leskem. Pokud do masa uděláte prstem důlek, měl by u čerstvé ryby za chvíli zmizet.

 

HODY U KRÁLE VÁCLAVA VI.

Pokud jsme vás příjemně naladili, zbývá vás už jen pozvat na akci plnou rybích specialit, z českých vod, konanou 26.11. – 30.11. v restauraci jeho veličenstva „U krále Václava IV.“ v pražských Kunraticích.
 
Co vás bude na stole samotného krále čekat?
Uzené filátko ze pstruha s křenovou majonézou na čekankovém salátu s pomerančovým dresinkem a špenátovou bagetkou

Rybí vývar s kořenovou zeleninou, kousky sladkovodních ryb a krupicovými nočky

Kapr na modro s pošírovanou zeleninou a domácími anýzovými chlebánky

Pečený sumec na černém pivu s medovo-bylinkovou krustou, kroupovým rizotem a polníčkovým salátkem

Siven na páře s cukrovými lusky na másle, koprovým krémem a domácími mandlovými kroketkami

Filet z candáta grilovaný na oleji z vlašských ořechů s teplým čočkovým ragú, konfitovaným bramborem a celerovou slámou


Pokud Vás nabídka rybích specialit zaujala, těšit se můžete i na vánoční svátky. Skvělé vánoční menu U krále Václava IV., které bude pro Vás k dispozici 25.12. – 26.12.2014

6ks Šneci po burgundsku zapečené bylinkovým máslem, podáváme s opečeným toastem 125,- Kč

150g Vánoční houbový kuba se smrkovými hříbky a husím sádlem 89,- Kč

0,2l Jemný hráškový krém s opečenou houstičkou na másle a nočkem z mascarpone 55,- Kč

350g Pečený siven americký na tymiánovém másle s mačkaným petrželovým bramborem a polníčkovým salátkem
289,- Kč

250g Špikované krůtí stehno pečené na bylinkách s kaštanovou nádivkou a máslovou omáčkou 199,- Kč

600g / 1200g Pečená kachnička na kmínu s variací domácích knedlíků a brusinkovým červeným zelím 189,- Kč / 289,- Kč

200g Pomalu pečená telecí líčka na červeném víně s domácími mandlovými kroketami 299,- Kč

200g Opečená vinná klobása se šťouchaným bramborem, hrubozrnnou hořčicí a kysaným zelím 129,- Kč

Čokoládové fondue z hořké čokolády s variací čerstvého ovoce
135,- Kč


Více informací najdete na stránkách www.ukralevaclava4.cz

 


Připravila: -lc-
Foto: U krále Václava IV. – www.ukralevaclava4.cz
02. 11. 2014
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků