Medicína

Menopauza: které potraviny jsou vhodné

U některé ženy přichází dříve, u jiné později. Řeč je o menopauze, kterou kromě jiného provází řada tělesných změn.

Klimakterium může prožívat každá žena odlišně. Z některé stále srší energie, jiná se ale cítí unaveně. Mnohdy se mění nálady, a stejně tak i chutě.

Začínáme u tuků

V tomto období a po něm je třeba myslet na celou řadu věcí, včetně používání tuku. Jejich složení a množství může zásadně souviset s rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob. Obecně platí, že je třeba redukovat jejich množství a z velké nabídky tuků si umět správně vybírat. Vhodné jsou tuky s převahou nenasycených mastných kyselin, jako například řepkový nebo olivový olej a roztíratelné rostlinné tuky. A když máte chuť na chleba s máslem nebo sádlem, tyto tuky byste měly raději omezit. Omezení rovněž platí pro dnes tak oblíbený kokosový olej. Z pohledu tuků je také lepší dát přednost rybám a oříškům, samozřejmě v rozumném množství, před koláčky a uzeninami.

Vápník

Konzumace vápníku představuje důležitou prevenci proti osteoporóze, s tím souvisí také příjem vitamínu D, který podporuje ukládání vápníku. Teoreticky by ženám mohlo stačit „déčko“ získané ze slunečního záření, prakticky to však může být jinak, právě s ohledem na aktuální roční období, váš fototyp a podobně. Jako dostatečný příjem vitamínu D se uvádí 2 vejce/denně nebo alespoň obden 100 g tučnější ryby.

Optimálním zdrojem vápníku se jeví mléčné výrobky a mléko, a to z pohledu množství, které byste měly denně zkonzumovat, i jeho využitelnosti. Například k pokrytí denní dávky vápníku byste měly sníst 140 g tvrdého sýru. Mléčné produkty je vhodnější přijímat odpoledne, protože vápník se dobře ukládá během spánku. Nezřídka se doporučuje i mák nebo chia semínka či špenát. Všechno to jsou dobré zdroje, avšak využitelnost vápníku je nižší a doporučené denní množství těžko někdo zvládne sníst (v případě špenátu jde téměř o jeden kilogram denně).

Na co ještě myslet

Nebojte se vlákniny. Najdete ji v mnoha luštěninách, celozrnných výrobcích, také v ovoci a zelenině. Naopak se snažte méně konzumovat zahuštěné omáčky a polévky. Se sladkostmi je potíž snad v každém věku; kdo je miluje, málokdy zůstane u malého množství (pokud možno sladkosti nejezte na lačno – v tom případě jich téměř vždy sníte více). A trochu jinak je třeba naložit také s alkoholem a kofeinem. Větší množství může například podporovat návaly horka a vést i ke změnám nálad.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.fzv.cz/tiskova-konference-fora-zdrave-vyzivy-v-hlavni-roli-zeny/#more-2605 - tiskový materiál O životosprávě, Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; Mgr. Tamara Starnovská; Věra Boháčová, DiS
Zdroj fotografií: Stockunlimited

Diskuze: příspěvků