Medicína

Srpen: hlídejte si teplotní regulační systém

Sbírání lístečků

Tento měsíc je vyvrcholením aktivního léta, které jakoby napovídalo: zaměřte se na posílení lymfatického systému, imunity a štítné žlázy. A aktivujte celý hormonální systém.

Elementem léta zůstává oheň. Zpočátku je barvou tmavá červená, ale koncem měsíce pomalu přechází na oranžovou – a právě tato barva může uklidňovat a zmírňovat případnou slabost z nadbytku tepla.

Jak poznáte oslabení teplotního regulačního systému?

Poruchy jsou takříkajíc nejasného původu. Cítíte se poněkud divně, lidově se říká, že „nejste ve své kůži“, máte pocit, že se nemůžete plně nadechnout, je vám pořád horko, potýkáte se s teplotou, který už patří mezi zvýšené, řešíte návaly horka, pocit tíhy na prsou a někdy se objevují i mžitky před očima. Co pro sebe můžete udělat? Nepřetěžujte svůj organismus, odpočívejte, a pokud to lze, dopřejte si dovolenou. Vaše tělo ji opravdu potřebuje. A když už nemáte šanci dlouhodobější relaxace, zkuste lymfatické masáže. Propagátoři zdravého životního stylu by ještě dodali, že byste v sobě měli udržovat vnitřní radost a spokojenost. Stačí málo – prospějte sami sobě nebo někomu jinému, a záhy zjistíte, že i dobrý skutek ve vás dokáže vyvolat pocit radosti. Sami sobě prospějete například tím, když podle doporučení propagátora přírodní medicíny Jiřího Janči posílíte svůj organismus koupelí v ovesné slámě (nejlépe prý dvakrát týdně!).


Posilněte se!

Už jste si zvykli na naše doporučení pro červenec? Pak máte bod k dobru, protože stravování v srpnu je podobné, jako bylo v červenci. Posilujte štítnou žlázu a hormonální systém. Ženám doporučujeme čaj nebo tinkturu z červeného lučního jetele, který je bohatý na fytoestrogeny, vyrovnává hormonální hladinu, brání osteoporóze a působí proti kornatění tepen.
Ryby: sladkovodní
Maso: celkově ještě omezujte, upřednostňujte bio kuřecí
Luštěniny: sója, červená čočka
Obiloviny: rýže, jáhly, kukuřice
Zelenina: cuketa, lilek, zelené a žluté fazolky, okurka, rajčata, květák, brokolice, mangold, brambory, petržel zahradní podávaná v syrovém stavu
Ovoce: letní jablka, ostružiny, růžové hrozny, oranžový a červený meloun
Mléčné výrobky: zejména kozí a ovčí
Tekutiny: čaj zelený, rooibos, mátový s citrónem, pramenitá voda
Koření: bazalka, oregano, kurkuma, kari
Ostatní: kadeřavá petrželka, celerové listy, pažitka, rozmarýn, okvětní lístky měsíčku lékařského

Text: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz
Foto: iStock
2. 8. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků