Mnoho koření používáme v kuchyni natolik běžně, že už příliš nevnímáme jeho další přidanou hodnotu – pozitivní účinky na zdraví. Jak si v tomto směru stojí anýz?
Aromatická bylina anýz (bedrník anýz) má sladce kořeněnou chuť, díky níž se zdá být předurčená pro přípravu sladkostí a likérů. Vypěstovat si ji můžete sami, chce to jen dobře propustnou půdu a slunečné stanoviště; anýz patří do skupiny teplomilných rostlin. K léčivým účelům se využívají plody, které budete sbírat v létě.
Co obsahuje
I tato rostlina obsahuje určité množství bílkovin, cukru, tuku, vlákniny a samozřejmě vody. Ale také minerální látky, například draslík, vápník fosfor a jiné, a rovněž vitamíny (A, řady B, C, kyselinu listovou…). Dále si připomeňme například omega 6 mastné kyseliny, které přispívají k eliminaci kožních problémů, či silice.
Jak vám může prospět
Anýz slibuje širokospektrální působení. Kromě jiného jde o antiseptické účinky, uvolňuje hleny a usnadňuje jejich vykašlávání, čistí dýchací cesty, ulevuje při chřipkách a nachlazení. Výsledný efekt je navíc podpořený antibiotickými vlastnostmi byliny. Výrazná je rovněž jeho pomoc v případě trávicích potíží, protože podporuje vylučování žluči, díky tomu urychluje trávení, dále zvyšuje chuť k jídlu, odstraňuje plynatost a uvolňuje křeče. Pro tyto účely ho lze rovněž kombinovat s fenyklem.
Pro malé i velké
- Pokud maminky kojí, právě anýz se doporučuje i pro podporu tvorby mateřského mléka.
- Méně se pak mluví o tom, že anýz dokáže přispět k pročišťování ledvin a močových cest, působí močopudně.
- Kdo sází na léčivé byliny i v případě pocuchaných nervů, jednou ze složek účinné směsi by měl být právě anýz. Dokáže ulevit i od bolestí břicha nebo hlavy, které souvisí s nervovým systémem.
- Anýzovou silici můžete rovněž nakapat do aromalampy.
- Anýzové výtažky se dodnes používají i v přípravcích pro svěží dech.
Uvařte si čaj
Anýz se dá užívat ve formě doplňků z takzvané zelené lékárny, jinak doma se často sází na čaje. Příprava je snadná. Plody rozemelte a na 1 šálek použijte 1 až 2 čajové lžičky. Zalijte vroucí vodou, nechte luhovat asi 10 až 15 minut, sceďte a pijte. Nebo použijte odvar (podrcený anýz vařte asi 10 minut). Denně zkonzumujte maximálně tři šálky.
Do zásoby
Pokud budete anýz pěstovat na zahrádce, můžete si usušené plody uchovat delší čas. V dobře uzavřené lahvičce, na suchém a tmavém místě, kde není příliš vysoká teplota. Měly by vám vydržet minimálně rok, tedy do další sklizně.
Něco na chuť
V kuchyni se často používá při přípravě sladkostí (včetně kompotů), ale pokud jste si oblíbili exotikou vonící pokrmy, anýz přidejte také do masitých jídel á la Čína nebo Indie. Zajímavou chuť dodá rovněž řepě nebo červenému zelí, nebojte se ho spojit ani s houbami.
Připravila: Marcela
Foto: iStock
26. 1. 2016