Na některých místech můžete léčivé květy trhat ještě v červenci, od září pak zase drobné plody – bezinky. Proč? O bezu černém se totiž říká, že dokáže pomoci téměř všem chorobám.
Mnoho rostlin je obestřeno rouškou tajemství, historek a legend, a nejinak je tomu také u bezu. Mimo se traduje, že kdo sní v poledne na svatého Jana kosmatici neboli smažený bezový květ, bude celý rok jako rybička. A i kdybyste na pověry nedali, kosmatici zkuste, ostatně připravovaly ji ještě naše babičky.
Co kdy sbírat
V lidovém léčitelství se bez černý může zpracovat doslova „od hlavy až k patě“, tedy květ, plod, list, kořen i kůra. Někde ještě máte šanci posbírat květy, přesně řečeno odstřihnout celá květenství a sušit je na lískách nebo po jednom zavěšené na provázku. Listy se mají trhat v květnu až v červnu, kůra se loupe v březnu až dubnu (má podobné účinky jako listy, jen silnější). A v září až říjnu zase budete sbírat plody. Za nejúčinnější část bezu se však se považuje kořen.
Co skrývá
Bez obsahuje glykosidy, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, cholin (v organismu se mění na látku s protirakovinovými a protisklerotickými účinky), barviva, pektin, vitamíny, minerály a stopové prvky (například vápník, železo, hořčík, měď, fosfor, zinek a jiné) a další zdravé látky.
Co nabízí
Nejčastěji se na bez černý sází při chřipkách a nachlazeních, dále při potížích s dýchacími cestami (při kašli, chrapotu či angíně). Uleví vám však i od bolestí (hlav, zad, ischiasu…) a pomáhá léčit dnu a revmatismus, protože z těla odvádí přebytečnou kyselinu močovou. Rovněž se využívá při chorobách souvisejících s trávicím traktem a ledvinami (mimo jiné přispívá k rozpouštění močových kaménků). Ještě upravuje krevní tlak, díky složce zvané rutin se naše cévy stávají pružnějšími a tak bychom ve výčtu účinků bezu černého mohli pokračovat.
Čaj z květů
Odměřte 4 lžičky sušeného květu bez stopek, zalijte půl litrem vařící vody, po 10 minutách luhování sceďte. Pijte několik šálků denně.
Bezinkový sirup
Plody bez třapin podlijte vodou a vařte 15 minut, průběžně je mícháním drťte. Odstavte, po 12 hodinách přelisujte přes pláténko. Šťávu několik hodin sedimentujte, pak ji zahřejte na 80 až 90 stupňů a za stálého míchání vsypte cukr (na 1 litr 1700 g cukru), případně lze přidat kyselinu citronovou (na 1 litr asi 10 až 12 g). Až se cukr rozpustí, vařte ještě 5 minut, pak odstavte. Uchovávejte v dobře uzavřených lahvích.
Připravila: Marcela s využitím zdroje Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla nakladatelství Eminent
Foto: iStock
17. 4. 2020