Wellness

Jak vhodně upravit stravování podle svého zaměstnání

Sbírání lístečků

Správnou skladbu jídelníčku ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z nich je i skutečnost, jakou práci vykonáváte. Co a komu (ne)lze doporučit?

Každého jistě napadne, že lidé pracující rukama potřebují dodat více energie, kdežto my, kteří trávíte drtivou většinu pracovní doby „u stroje“, zase méně. Ovšem trochu jiné požadavky jsou na stravování člověka, který zastává řídicí pozici nebo pracuje na směny.

Tipy pro administrativní profese

Výhodou práce v kanceláři je mimo jiné i to, že firmy jsou většinou vybavené kuchyňkami, takže si zaměstnanci můžou ohřát nebo připravit oběd či svačiny a nemusí si s sebou nosit namazané housky. „Pro vás platí, že byste denně měli sníst pět porcí, lépe pak v menším množství. Špatně je to, když půl dne hladovíte a potom jdete s kolegy na vydatný oběd, který vás spolehlivě „odrovná“. Což platí zejména pro smažené a více tučné pokrmy,“ radí výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Když vám chybí energie: Nedopujte se desátým šálkem kávy, raději si připravte zdravé smoothie z ovoce, například z avokáda, banánu a grapefruitu.

Tipy pro manuálně pracující

Mnohdy si lidé, kteří pracují rukama, nemůžou dovolit čekat půl hodiny na oběd, protože by ho pak nestihli v klidu zkonzumovat. Totéž platí i pro svačiny. U manuálně pracujících je důležité myslet na vhodnou skladbu jídelníčku už doma. Na oběd si dopředu připravte třeba těstoviny, jež doplníte dušeným kuřecím masem, hráškem, kozím sýrem a pestem, třeba z bazalky.

Avšak nejde pouze o množství dodané energie, ale také o to, aby mělo správnou výživovou hodnotu. Třeba sladkosti člověka zasytí (byť na kratší dobu), totéž platí i pro bagety nebo majonézové saláty, které jsou rychle „po ruce“. Ovšem živin vám dodají pramálo. Proto je opravdu důležité chystat si jídla doma, abyste nemuseli využívat služeb rychlého občerstvení,“ doplňuje Ivan Bednářová BA.

Když vám chybí energie: Mějte v záloze kousek kvalitního tvrdého sýru, pečivo už netřeba.

Tipy pro manažery

Bez ohledu na konkrétní vedoucí profese, ať už pracujete sami na sebe, nebo jste zaměstnanci velkých společností, platí – nejvíce řešíte stres. „A právě stres působí také na zažívání. Lépe ho zvládnete, budete-li nasycení, nikoliv přejedení. Nebo-li také pro vás je nadmíru důležitá pravidelná strava, asi po 2 až 3 hodinách. Potřebujete mít energii na jasný úsudek a složitá rozhodnutí. Ovšem na kávový doping nebo energetické nápoje byste se neměli spoléhat. Myslete na sebe už ráno a snažte se snídat. Dobrý zdroj energie nabízejí ovesné kaše, stačí přidat sezonní ovoce, trošku medu nebo domácí zavařeniny (vyvarujte se doslazování bílým cukrem),“ vysvětluje Ivana Bednářová BA.

Když vám chybí energie: Nemáte čas? Nevadí. Neposílejte však asistentku pro dva tři obložené chlebíčky, raději mějte v šuplíku sáček s ořechy. Stačí malá hrstička a bude po hladu.

Tipy pro pracující na směny

U vás je to trochu jiné v tom, že musíte být fit v době, kdy druzí začínají myslet na odpočinek, nebo už dokonce spí. „Jdete-li na noční a nespíte před ní, stravujte se jako obvykle až do půlnoci. Po půlnoci dodržujte intervaly mezi jídly, ale snažte se jíst převážně bílkoviny,“ říká výživová poradkyně Petra Skalská. Ono „jako obvykle“ znamená, že budete dbát na vhodné přestávky mezi jídly, nikoliv že si „dáte do nosu“. Vadí však i druhý extrém: nejíst nic.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: PestryJidelnicek.cz, výživová poradkyně Ivana Bednářová BA, výživová poradkyně Petra Skalská
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků