Kostival je pro své hojivé působenní používán v léčitelství už po staletí. I dnes se k mastem a tinkturám z kořene kostivalu mnoho lékařů vrací, aby pomohl při hojení poraněných kostí, šlach a svalů.
Tuto robustní rostlinu s fialovými kvítky najdeme nejčastěji na vlhčích polostinných stanovištích. K léčení je používán její kořen, který se sbírá v období vegetačního klidu. Je možná záměna s jinými druhy tohoto rodu, od kterých je však většinou poměrně snadno odlišitelný svým vzrůstem a barvou květů.
Léčivé účinky kostivalu
Kostivalový kořen obsahuje komplex látek, který pomáhá hojení nejrůznějších ran, zlomenin a pohmožděnin. Proto často nachází uplatnění ve sportovní medicíně a ortopedii ve formě mastí a tinktur. Dříve byl používán i vnitřně, dnes je to již zakázáno – existuje totiž podezření, ačkoli zatím nepotvrzené, že jeden z alkaloidů obsažených v kořeni by mohl mít karcinogenn účinky.
Zevně:
- brání rozvoji zánětů
- snižuje otoky
- podporuje krvetvorbu
- ránu sceluje, kryje a urychluje hojení
- účinně mírní bolest
Použití:
- při poranění svalů, šlach, kostí, kloubů i měkkých tkání, krevních výronech
- na bolesti kloubů a svalů, bolesti zad (i při těhotenství)
- uvolnění zatuhlých svalů
- hojení proleženin, bércových vředů
- na opaření, popáleniny (i od slunce)
- při bolestech břicha
- na zánět průdušek
Dávkování kostivalu:
Kostival používáme nejčastěji jako obklad nebo mast, používá se ale i tinktura a čerstvý kořen.
- Obklad: Použijeme 0,25l vody na každou 1 lžíci drceného kořene (množství volte podle velikosti ošetřované plochy). Vařímě asi 15 minut, poté necháme ještě stejně dlouho louhovat. Scedíme a necháme odvar nasáknout do tkaniny, kterou použijeme jako obklad. Na místě obvykle ponecháme cca 20 minut. Obklady přikládáme podle potřeby i několikrát denně, stejně jako mast nebo tinkturu.
- Mast: Kostivalové masti jsou k dostání v lékárnách, nebo si je můžeme sami vyrobit. Použijeme čisté vepřové sádlo a mletý kořen kostivalu v poměru 3:1. Můžeme přidat i trochu nahřátého včelího vosku.
- Tinktura: Tinktura má rychlejší působení než mast, účinek však rychle pomíjí. Je proto vhodné jejich působení kombinovat. Pro výrobu tinktury potřebujeme líh nebo nějaký vysokoprocentní alkohol. Zalejeme jím nastrouhaný nebo nakrájený kořen kostivalu a necháme alespoň 3 týdny louhovat, až tekutina zhoustne v gel.Rychlejší možností je nalít alkohol do mixéru , vhodit kořen a rozmixovat. Nepokoušejte se kořen mixovat nebo odšťavňovat samostatně, obsahuje obrovské množství lepivých slizovitých látek, které jej neuvěřitelným způsobem spojují do původního stavu a rozmixovat jej je téměř nemožné.
- Syrový kořen: Syrový kořen nastrouháme a smícháme s nastrouhaným bramborem nebo tvarohem – vzniklá směs se nehodí na otevřené rány a otoky, lze ji však použít při zánětu průdušek, bolesti krku, břicha a při chřipce.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Sbíranou částí je kořen, do nějž rostlina ukládá zásobní látky na další vegetační období. Dobou sběru je tedy podzim nebo jaro, kdy je v kořeni těchto látek nejvíce a zároveň ještě jde vykopat ze země. Obvykle se sbírá v září, říjnu, březnu a začátkem dubna. Komplikací je, že nevidíme nadzemní část rostliny – někdy lze nalézt její odumřelé zbytky, jistější však je si místo označit, dokud ještě rostlina vegetuje.
Nasbírané kořeny můžeme skladovat čerstvé v písku (podobně jako mrkev) nebo je sušit. Pro sušení kořeny opláchneme a nakrájíme na slabé plátky. Kostival lze sušit i na slunci, umělá teplota nesmí přesáhnout 45 °C.
Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
15. 6. 2018