Kostival je pro své hojivé působenní používán v léčitelství už po staletí. I dnes se k mastem a tinkturám z kořene kostivalu mnoho lidí vrací, aby pomohl při regeneraci namožených šlach a svalů.
Tuto robustní rostlinu s fialovými kvítky najdeme nejčastěji na vlhčích polostinných stanovištích. K léčení je používán její kořen, který se sbírá v období vegetačního klidu. Je možná záměna s jinými druhy tohoto rodu, od kterých je však většinou poměrně snadno odlišitelný svým vzrůstem a barvou květů.
Léčivé účinky kostivalu
Kostivalový kořen obsahuje komplex látek, který pomáhá hojení nejrůznějších ran a pohmožděnin. Proto často nachází uplatnění ve sportovní medicíně a ortopedii ve formě mastí a tinktur. Dříve byl používán i vnitřně, dnes je to již zakázáno. Existuje totiž podezření, že jeden z alkaloidů obsažených v kořeni by mohl mít karcinogenn účinky.
Podle webu pharmaceutical-journal.com brání kostival rozvoji zánětů, snižuje otoky, ránu sceluje, kryje a urychluje hojení. Účinně mírní bolest. Používá se při poranění svalů, šlach, kostí, kloubů i měkkých tkání, krevních výronech. Dále na bolesti kloubů a svalů, bolesti zad,uvolnění zatuhlých svalů a hojení proleženin i bércových vředů.
Dávkování kostivalu
Kostival používáme nejčastěji jako obklad nebo mast, používá se ale i tinktura a čerstvý kořen.
- Obklad: Použijeme 0,25l vody na každou 1 lžíci drceného kořene (množství volte podle velikosti ošetřované plochy). Vařímě asi 15 minut, poté necháme ještě stejně dlouho louhovat. Scedíme a necháme odvar nasáknout do tkaniny, kterou použijeme jako obklad. Na místě obvykle ponecháme cca 20 minut. Obklady přikládáme podle potřeby i několikrát denně, stejně jako mast nebo tinkturu.
- Mast: Kostivalové masti jsou k dostání v lékárnách, nebo si je můžeme sami vyrobit. Použijeme čisté vepřové sádlo a mletý kořen kostivalu v poměru 3:1. Můžeme přidat i trochu nahřátého včelího vosku.
- Tinktura: Tinktura má rychlejší působení než mast, účinek však rychle pomíjí. Pro výrobu tinktury potřebujeme líh nebo nějaký vysokoprocentní alkohol. Zalejeme jím nastrouhaný nebo nakrájený kořen kostivalu. Louhujeme alespoň 3 týdny, až tekutina zhoustne v gel.Rychlejší možností je nalít alkohol do mixéru , vhodit kořen a rozmixovat. Nepokoušejte se kořen mixovat nebo odšťavňovat samostatně, obsahuje obrovské množství lepivých slizovitých látek, které jej neuvěřitelným způsobem spojují do původního stavu a rozmixovat jej je téměř nemožné.
- Syrový kořen: Syrový kořen nastrouháme a smícháme s nastrouhaným bramborem nebo tvarohem – vzniklá směs se nehodí na otevřené rány a otoky, lze ji však použít při zánětu průdušek, bolesti krku, břicha a při chřipce.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Sbíráme kořen, do nějž rostlina ukládá zásobní látky na další vegetační období. Dobou sběru je tedy podzim nebo jaro. Kořen obsahuje těchto látek nejvíce a zároveň ještě jde vykopat ze země. Obvykle se sbírá v září, říjnu, březnu a začátkem dubna. Komplikací je, že nevidíme nadzemní část rostliny. Označte si místo sběru dokud ještě rostlina vegetuje.
Nasbírané kořeny skladujte čerstvé v písku (podobně jako mrkev) nebo je usušte. Pro sušení kořeny opláchneme a nakrájíme na slabé plátky. Kostival lze sušit i na slunci, umělá teplota nesmí přesáhnout 45 °C.
Připravila: Věra Hájková