Zelená lékárna

Máta peprná – mentolový pomocník

Léčivé účinky této byliny znali již staří Egypťané, avšak její využití není pouze v léčitelství, používá se taktéž jako přísada do pokrmů či do kosmetických výrobků.

Máta peprná má kopinaté, vejčité listy, které mají výraznou chuť i vůni. Její lodyha je chlupatá a květy mají růžovo-fialovou barvu. V našich podmínkách je nečastější pěstování máty vodní, klasnaté, kadeřavé či právě peprné, tento druh je v podstatě také nerozšířenější a nejznámější po celém světě.


Léčivé účinky

  • pomáhá uvolňovat ucpaný nos
  • je účinná na překyselení a pálení žáhy
  • usnadňuje trávení
  • pokud trpíte mořskou nemocí a nevolností, pomůže vám mátový čaj
  • na rychlejší hojení poraněné kůže je zase účinný obklad
  • přináší celkovou úlevu po jídle a při nafouklém břiše
  • podporuje chuť k jídlu
  • nálev z máty je vhodné kloktat při bolestech v krku
  • je účinná na plynatost, zažívací potíže a střevní křeče
  • jelikož má dezinfekční účinky, pomáhá léčit chřipku, nachlazení a ostatní nemoci dýchacích cest
  • inhalace nálevu má uklidňující účinky, což je dobré využít například při nespavosti, stresu, pocitu napěti a bolestech hlavy
  • masáž mátovým olejem potlačuje bolest svalů a nervů


Konzumace v čajových směsích je bez omezení, ovšem pijete-li ji samotnou, je potřeba si každých 10 dnů užívání, udělat 7 denní pauzu.


Využití v kuchyni

Přidává se do pečeného a grilovaného masa a ryb, do omáček, bylinkového másla, salátů, zeleniny, rýže i do moučníků, její aromatičnost dodává pokrmům tu správnou chuť.
Najít ji můžete také jako přísadu v bonbónech, likérech nebo čokoládových náplních.
Pokud vás trápí nachlazení nebo mu chcete předejít, přidávejte si do čaje mátový sirup. V teplých letních dnech se naopak hodí osvěžující nápoj Mojito, jehož neodmyslitelnou přísadou je právě máta.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Nejvhodnější dobou, kdy sklízet nať je těsně před rozkvětem, sušte ji ve stínu v tenkých vrstvách. Pro sběr listů je vhodné celé léto, ty sušte stejně jako nať, pokud však použijete umělé teplo, nemělo by přesáhnout 35 °C.


Čerstvou mátu je nutné spotřebovat co nejdříve, protože velmi rychle vadne. V sušené formě ji můžete uchovávat maximálně jeden rok, a to v uzavíratelných nádobách, na suchém, temném místě. Listy je možno navíc i zamrazit nebo zakonzervovat v oleji a octu.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
19. 6. 2020
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.


Diskuze: příspěvků