Léčivé účinky této byliny znali již staří Egypťané, avšak její využití není pouze v léčitelství, používá se taktéž jako přísada do pokrmů či do kosmetických výrobků.
Máta peprná má kopinaté, vejčité listy, které mají výraznou chuť i vůni. Její lodyha je chlupatá a květy mají růžovo-fialovou barvu. V našich podmínkách je nečastější pěstování máty vodní, klasnaté, kadeřavé či právě peprné, tento druh je v podstatě také nerozšířenější a nejznámější po celém světě.
Léčivé účinky
- pomáhá uvolňovat ucpaný nos
- je účinná na překyselení a pálení žáhy
- usnadňuje trávení
- pokud trpíte mořskou nemocí a nevolností, pomůže vám mátový čaj
- na rychlejší hojení poraněné kůže je zase účinný obklad
- přináší celkovou úlevu po jídle a při nafouklém břiše
- podporuje chuť k jídlu
- nálev z máty je vhodné kloktat při bolestech v krku
- je účinná na plynatost, zažívací potíže a střevní křeče
- jelikož má dezinfekční účinky, pomáhá léčit chřipku, nachlazení a ostatní nemoci dýchacích cest
- inhalace nálevu má uklidňující účinky, což je dobré využít například při nespavosti, stresu, pocitu napěti a bolestech hlavy
- masáž mátovým olejem potlačuje bolest svalů a nervů
Konzumace v čajových směsích je bez omezení, ovšem pijete-li ji samotnou, je potřeba si každých 10 dnů užívání, udělat 7 denní pauzu.
Využití v kuchyni
Přidává se do pečeného a grilovaného masa a ryb, do omáček, bylinkového másla, salátů, zeleniny, rýže i do moučníků, její aromatičnost dodává pokrmům tu správnou chuť.
Najít ji můžete také jako přísadu v bonbónech, likérech nebo čokoládových náplních.
Pokud vás trápí nachlazení nebo mu chcete předejít, přidávejte si do čaje mátový sirup. V teplých letních dnech se naopak hodí osvěžující nápoj Mojito, jehož neodmyslitelnou přísadou je právě máta.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Nejvhodnější dobou, kdy sklízet nať je těsně před rozkvětem, sušte ji ve stínu v tenkých vrstvách. Pro sběr listů je vhodné celé léto, ty sušte stejně jako nať, pokud však použijete umělé teplo, nemělo by přesáhnout 35 °C.
Čerstvou mátu je nutné spotřebovat co nejdříve, protože velmi rychle vadne. V sušené formě ji můžete uchovávat maximálně jeden rok, a to v uzavíratelných nádobách, na suchém, temném místě. Listy je možno navíc i zamrazit nebo zakonzervovat v oleji a octu.
Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
19. 6. 2020