Zelená lékárna

Mateřídouška – zbavte se chorob dýchacích cest

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) je nízká, silně vonná bylina. Svým vzhledem i chutí se podobá tymiánu, se kterým je příbuzná a může být použita i jako jeho náhrada. Můžeme ji pěstovat nebo sbírat z volné přírody – nejčastěji ji najdeme na suchých, slunných stanovištích s dostatkem vápníku. Čím více slunce má rostlina ke svému růstu, tím větší množství silic vytváří.

Léčivé účinky mateřídoušky

Mateřídouška vděčí za své léčivé účinky zejména obsahu silic, obsahuje však i další účinné látky – flavonoidy, třísloviny a hořčiny.

  • léčí horní cesty dýchací (při suchém kašli, zápalu plic, zánětu průdušek)
  • dezinfikuje a léčí trávicí soustavu (hlavně koliky, plynatost)
  • zvyšuje chuť k jídlu
  • pomáhá při nespavosti, navozuje příjemný spánek
  • může pomoci při závratích, nervové slabosti a migrénách
  • tlumí menstruační bolesti
  • kloktadlo z mateřídoušky pomáhá při zánětech v ústní dutině

 

Zevně používáme mateřídoušku:

  • k celkovému posílení, obzvlášť u dětí (jako koupel)
  • na kožní onemocnění, ekzémy, bodnutí hmyzem, bolesti svalů (obklady)
  • při revmatismu, na zanícené rány (obklady)

 

Dávkování mateřídoušky:

Obvykle používáme mateřídoušku ve formě nálevu (čaje) 2-3x denně. 3 lžičky sušené mateřídouškové natě přelijeme 250 ml vroucí vody, necháme louhovat cca 15 minut a scedíme. Čaj pijeme vlažný, můžeme jej přisladit medem. Do koupele použijeme odvar ze 200 g sušené drogy – krátce ji povaříme ve 4 l vody, scedíme a přilijeme do vody v koupeli.


Využití mateřídoušky v kuchyni

Mateřídouška se přidává do některých likérů. Je výborná k dochucení omelet a pomazánek, můžeme ji použít i při přípravě salátů. Je také výborným kořením při přípravě dušených a pečených mas. Můžeme jí také nahradit tymián.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Sklízíme kvetoucí nať bez dřevnatých částí, tzn. asi 5 cm od země. Mateřídouška kvete od května do začátku září, sklízet ji tedy můžeme i pět měsíců v roce. Sesbíranou nať sušíme rozloženou nebo v malých svyzcích, teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 oC. Při sušení nať neobracíme, aby neopadaly květy a listy. K uchování používáme papírové sáčky nebo vzduchotěsné nádoby, které chráníme před teplem a vlhkostí.

Autor: www.pestovani.in
Foto:
14. 12. 2018

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků