Podle statistik mnoho lidí v ČR přijme ve stravě příliš velké množství nasycených mastných kyselin v tucích. Co to znamená pro váš organismus a jak to můžete změnit?
Působení nadměrné konzumace nasycených mastných kyselin na naše zdraví se sice často stává předmětem odborné diskuze lékařů, avšak zdá se, že na mnohé z nás to nemá velký vliv. Důvod může být i ten, že odborné názory se veřejnosti nesdělují tak, aby jim lidé snadno porozuměli.
Zapamatujte si
Podle webu www.nzip.cz nadbytek nasycených mastných kyselin je ve svém důsledku jedním z rizikových faktorů podporujících vznik kardiovaskulárních onemocnění, která jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí.Proto raději nahrazujte živočišné tuky při vaření nebo natírání na chleba či pečivo rostlinnými oleji a kvalitními margariny. U potravin s živočišným tukem dávejte přednost těm, které obsahují méně nasycených mastných kyselin, vždycky máte na výběr.
Změna v myšlení
„Pro živočišné tuky (s výjimkou těch obsažených v rybách) a některé rostlinné tuky (například kokosový a palmojádrový) je charakteristický vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které jsou u nás konzumovány ve velkém nadbytku a přispívají tak ke vzniku mnoha závažných onemocnění,“ připomíná prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z VŠCHT. Znamená to snad, že bychom měli ze svého jídelníčku bez milosti vyškrtnout maso, mléčné výrobky a další potraviny živočišného původ? Kdepak, dokonce to ani není vhodné. Je však třeba více přemýšlet, které z mnoha surovin dáte přednost.
Jednoduché počty
Podle výživové poradkyně Ivany Bednářové Ba. jsou rozdíly mezi jednotlivými potravinami skutečně velké. Pro lepší představu vám nabízí řadu příkladů konkrétních surovin a dále množství, v kolika gramech uvedené suroviny najdete maximální doporučenou denní dávku pro dospělého člověka.
Maso
- kuřecí bez kůže: 4500
- krůtí prsní šunka: 4000
- vepřová pečeně: 1500
- vepřová krkovice: 240
- kachní s kůží: 130
- salám: 100
Mléčné výrobky
- polotučné mléko: 2000
- polotučný jogurt: 1000
- smetanový jogurt: 300
- eidam 20%: 300
- smetana 33%: 90
- máslo: 35
Jak vidíte, nasytit se můžete nejen potravinami s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, ale i těmi, které jich nabízejí málo? Začít s konkrétními změnami není složité, například když si do své oblíbené ranní kávy nalijete místo smetany polotučné mléko.
Připravila: Věra Hájková