Wellness

Nasycené tuky: jak je můžeme ve stravě omezit

Sbírání lístečků

Podle statistik mnoho lidí v ČR přijme ve stravě příliš velké množství nasycených mastných kyselin v tucích. Co to znamená pro váš organismus a jak to můžete změnit?

Působení nadměrné konzumace nasycených mastných kyselin na naše zdraví se sice často stává předmětem odborné diskuze lékařů, avšak zdá se, že na mnohé z nás to nemá velký vliv. Důvod může být i ten, že odborné názory se veřejnosti nesdělují tak, aby jim lidé snadno porozuměli.

Zapamatujte si

Podle webu www.nzip.cz nadbytek nasycených mastných kyselin je ve svém důsledku jedním z rizikových faktorů podporujících vznik kardiovaskulárních onemocnění, která jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí.Proto raději nahrazujte živočišné tuky při vaření nebo natírání na chleba či pečivo rostlinnými oleji a kvalitními margariny. U potravin s živočišným tukem dávejte přednost těm, které obsahují méně nasycených mastných kyselin, vždycky máte na výběr.

Změna v myšlení

Pro živočišné tuky (s výjimkou těch obsažených v rybách) a některé rostlinné tuky (například kokosový a palmojádrový) je charakteristický vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které jsou u nás konzumovány ve velkém nadbytku a přispívají tak ke vzniku mnoha závažných onemocnění,“ připomíná prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z VŠCHT. Znamená to snad, že bychom měli ze svého jídelníčku bez milosti vyškrtnout maso, mléčné výrobky a další potraviny živočišného původ? Kdepak, dokonce to ani není vhodné. Je však třeba více přemýšlet, které z mnoha surovin dáte přednost.

Jednoduché počty

Podle výživové poradkyně Ivany Bednářové Ba. jsou rozdíly mezi jednotlivými potravinami skutečně velké. Pro lepší představu vám nabízí řadu příkladů konkrétních surovin a dále množství, v kolika gramech uvedené suroviny najdete maximální doporučenou denní dávku pro dospělého člověka.

Maso

  • kuřecí bez kůže: 4500
  • krůtí prsní šunka: 4000
  • vepřová pečeně: 1500
  • vepřová krkovice: 240
  • kachní s kůží: 130
  • salám: 100

Mléčné výrobky

  • polotučné mléko: 2000
  • polotučný jogurt: 1000
  • smetanový jogurt: 300
  • eidam 20%: 300
  • smetana 33%: 90
  • máslo: 35

Jak vidíte, nasytit se můžete nejen potravinami s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, ale i těmi, které jich nabízejí málo? Začít s konkrétními změnami není složité, například když si do své oblíbené ranní kávy nalijete místo smetany polotučné mléko.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.nzip.cz/clanek/1416-tuky-lipidy-mastne-kyseliny, výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL