Wellness

Nasycené tuky: nejezme jich více, než je třeba

Podle statistik téměř polovina žen a třetina mužů v ČR přijme ve stravě příliš velké množství nasycených mastných kyselin. Co to znamená pro váš organismus a jak to můžete změnit?

Působení nadměrné konzumace nasycených mastných kyselin na naše zdraví se sice často stává předmětem odborné diskuze lékařů, avšak zdá se, že na mnohé z nás to nemá velký vliv. Důvod může být i ten, že odborné názory se veřejnosti nesdělují tak, aby jim lidé snadno porozuměli.


Zapamatujte si

Zkusme si proto připomenout:

  • Nadbytek nasycených mastných kyselin je ve svém důsledku jedním z rizikových faktorů podporujících vznik kardiovaskulárních onemocnění, která jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí.
  • Proto raději nahrazujte živočišné tuky při vaření nebo natírání na chleba či pečivo rostlinnými oleji a kvalitními margariny.
  • U potravin s živočišným tukem dávejte přednost těm, které obsahují méně nasycených mastných kyselin, vždycky máte na výběr.
     

Změna v myšlení

„Pro živočišné tuky (s výjimkou těch obsažených v rybách) a některé rostlinné tuky (například kokosový a palmojádrový) je charakteristický vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které jsou u nás konzumovány ve velkém nadbytku a přispívají tak ke vzniku mnoha závažných onemocnění,“ připomíná prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z VŠCHT. Znamená to snad, že bychom měli ze svého jídelníčku bez milosti vyškrtnout maso, mléčné výrobky a další potraviny živočišného původ? Kdepak, dokonce to ani není vhodné. Je však třeba více přemýšlet, které z mnoha surovin dáte přednost.
 

Jednoduché počty

Jak dokládají čísla, rozdíly mezi jednotlivými potravinami jsou skutečně velké. Pro lepší představu vám nabízíme řadu příkladů konkrétních surovin a dále množství, v kolika gramech uvedené suroviny najdete maximální doporučenou denní dávku pro dospělého člověka (což je 20 g nasycených mastných kyselin denně).

Maso
– kuřecí bez kůže: 4500
– krůtí prsní šunka: 4000
– vepřová pečeně: 1500
– vepřová krkovice: 240
– kachní s kůží: 130
– salám: 100

Mléčné výrobky 
– polotučné mléko: 2000
– polotučný jogurt: 1000
– smetanový jogurt: 300
– eidam 20%: 300
– margarin light: 330
– tavený sýr 60%: 100
– smetana 33%: 90
– máslo: 35

Opakování matkou moudrosti

Doporučujeme vám, abyste si výše uvedené údaje ještě jednou přečetli. Dáte nám za pravdu, že nasytit se můžete nejen potravinami s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, ale i těmi, které jich nabízejí málo? Začít s konkrétními změnami není složité, například když si do své oblíbené ranní kávy nalijete místo smetany polotučné mléko, přijmete až 20x méně nasycených mastných kyselin. Zkusíte to také?


Připravila: Marcela
Foto: iStock
23. 10. 2019


Diskuze: příspěvků