Kousek výborné čokolády za odměnu nebo jen tak si dá s chutí téměř každý z nás. Chuťové pohárky někdy dokonce křičí, že chtějí svojí porci sladkosti, a není se čemu divit.
Kvalitní čokoláda našemu tělu udělá totiž velkou službu a odborníci dnes už vědí, že je pro organismus velmi prospěšná. Naštěstí, tabulku opravdu dobré čokolády si můžete nejen koupit ale i sami vyrobit přímo v centru Prahy v nově otevřené čokoládovně Chocolate Monkey.
Zdravotní výhody čokolády
Čokoláda je srdcová záležitost a to doslova! Nejen že jde o nejoblíbenější lahůdku na světě už tisíce let, ale skutečně má i blahodárné účinky na naše srdce. Díky vysokému zastoupení flavonoidů v kakau pomáhá čokoláda bojovat s vysokým krevním tlakem a zvyšuje elasticitu cév.
Kromě toho je čokoláda i skvělým zdrojem antioxidantů, které napomáhají správnému fungování naší imunity a bojují proti stárnutí buněk. Podle studií obsahuje kakao dokonce ještě více antioxidantů než v případě černého a zeleného čaje nebo červeného vína. Látky obsažené v kakau ale také pomáhají s pamětí a mají prokazatelné účinky na proces učení.
Kakaové boby jsou mimo to i prokazatelným bojovníkem s cholesterolem, cukrovkou a napomáhají procesu hojení. V neposlední řadě ale také podporují naše psychické zdraví, ne náhodou saháme po čokoládě, když potřebujeme zlepšit den. Flavonoidy prokazatelně vylepšují náladu, bojují s depresemi a podporují pocity spokojenosti. Známý je samozřejmě i afrodiziakální efekt kakaových bobů.
Kvalitní čokoláda je i u nás
Zdravotní benefity čokolády můžete ale čerpat jenom z kvalitních výrobků. Za výbornou čokoládou už dávno nemusíte jezdit do Belgie nebo Švýcarska, její tradiční výroba si našla místo už i u nás. Čokolatiérka Míša z Chocolate Monkey má s výrobou vysoce návykové lahůdky bohaté zkušenosti, které s nadšením předává svým zákazníkům. V čokoládovně na Praze 1 v Havelské ulici je k dostání nejen široká řada výběrové čokolády, ale zákazníci si tady mohou vyzkoušet výrobu na vlastní kůži, poznat celý proces produkce od pěstování kakaovníku až po finální zdobení a zeptat se na všechny výhody její konzumace. A především, ochutnat!
„Kvalitní vysoce procentní čokoládu můžete používat i jako lék na bolest hlavy. Dáte si pár kousků a bolehlav ustoupí. Bohužel jen na nějakých 15 minut. Pak si holt musíte dát další dávku“, usmívá se čokolatiérka Michaela, která si denně dopřává pár gramů 99% čokolády francouzské rodinné značky Michel Cluizel.
Kromě samotného kakaa ale čokoládová tabulka může nabídnout ještě víc. Oblíbené kombinace s ořechy zajistí příjem zdraví prospěšných tuků, za vyzkoušení také stojí kombinace s japonským čajem matcha a mátou, která se stala hned po otevření čokoládovny naprostou jedničkou. Fantazii a chuti se ale v čokoládovém světě meze nekladou a vyrobit si svojí vlastní můžou na workshopech skupinky i jednotlivci.
Více informací najdete na chocolatemonkey.cz
KP
Foto: Chocolate Monkey
16. 3.2018