Saturejka zahradní (Satureja hortensis) je známým kořením provázejícím zejména luštěniny. Kromě zajímavé chuti má však také léčivé účinky…
Léčivé účinky saturejky
Vnitřně:
- podporuje trávení
- účinkuje proti nadýmání
- dezinfikuje
- mírné tonikum
- podporuje činnost srdce, snižuje krevní tlak
- pomáhá při astmatu
- tlumí pocit žízně u diabetiků
Zevně:
- jako stahující a čistící pleťová voda (zejména pro mastnou pleť)
- kloktadlo
Dávkování saturejky:
Nálev: 1 lžičku sušené natě přelejeme šálkem vroucí vody a necháme cca 10 minut louhovat. Pijeme nejlépe před jídlem 2-3x denně. Není vhodné dávky zvyšovat, mohlo by dojít k přílišné zátěži ledvin a jater.
Využití saturejky v kuchyni
Saturejka se hodí k dochucení luštěnin, zeleniny, mas (zejména zvěřiny), různých pomazánek a uzenin. Kultivary s citronovou vůní se výborně hodí k pokrmům z ryb.
Kdy sklízet a jak uchovávat saturejku
Sbíráme kvetoucí nať průběžně v době vegetace, nejlépe v ranních hodinách. Používáme ji buď čerstvou, nebo sušíme se svazečcích ve stínu. Umělá teplota by neměla přesáhnout 35 °C. Uchováváme v papírových sáčcích mimo dosah světla a ideálně v chladu.
Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
23. 7. 2021