Saturejka zahradní (Satureja hortensis) je známým kořením provázejícím zejména luštěniny. Kromě zajímavé chuti má však také léčivé účinky.
Léčivé účinky saturejky
Podle webu www.ncbi.nlm.nih.gov saturejka podporuje trávení, účinkuje proti nadýmání, dezinfikuje. Působí jako mírné tonikum, podporuje činnost srdce, snižuje krevní tlak. Zároveň pomáhá při astmatu a tlumí pocit žízně u diabetiků. Zevně se používá jako stahující a čistící pleťová voda (zejména pro mastnou pleť) i jako kloktadlo.
Dávkování saturejky
Nálev: 1 lžičku sušené natě přelejeme šálkem vroucí vody a necháme cca 10 minut louhovat. Pijeme nejlépe před jídlem 2-3x denně. Není vhodné dávky zvyšovat, mohlo by dojít k přílišné zátěži ledvin a jater.
Využití saturejky v kuchyni
Saturejka se hodí k dochucení luštěnin, zeleniny, mas (zejména zvěřiny), různých pomazánek a uzenin. Kultivary s citronovou vůní se výborně hodí k pokrmům z ryb. Saturejka je součástí provensálského koření i kořenící směsi čubrica. Používá se hodně v balkánské kuchyni při přípravě mletého masa, zapékané zeleniny.
Kdy sklízet a jak uchovávat saturejku
Sbíráme kvetoucí nať průběžně v době vegetace, nejlépe v ranních hodinách. Používáme ji buď čerstvou, nebo sušíme se svazečcích ve stínu. Umělá teplota by neměla přesáhnout 35 °C. Uchováváme v papírových sáčcích mimo dosah světla a ideálně v chladu.
Připravila: Věra Hájková