Zelená lékárna

Superpotraviny: jak nám prospěje moruše či kustovnice

Sbírání lístečků

V mnoha potravinách se při troše dobré vůle dá najít něco zdravého, ale některé jsou doslova napěchované látkami, jež našemu organismu maximálně svědčí. Které a proč stojí za ochutnání?

Obchody jídlem doslova přetékají, kdo však více dbá na to, co vloží do pusy, ten nemůže přehlédnout takzvané super zdravé potraviny. Svíčkovou „se šesti“ nenahradí, přesto za ně vaše tělo bude vděčné.

Super výživa

Superpotraviny nám dodávají řadu nutričně výhodných látek a přispívají tak k racionální výživě. Podporují imunitu, zvyšují celkovou energii a vitalitu, fyzickou a psychickou kondici. Mají blahodárné účinky na přirozené procesy v lidském těle,“ říká výživová poradkyně, Mgr. Táňa Wasserbauerová. Vtip je navíc v tom, že superpotraviny obsahují koktejl zdravých látek ve vysokém množství, a přitom stačí, když jich sníte trošku.

Proč nejsou levné

Hlavní předností superpotravin v bio kvalitě je to, že se pěstují bez použití chemických látek jako umělá hnojiva, pesticidy či fungicidy. To se paradoxně může stát i jejich hlavním problémem. Právě díky nepoužívání fungicidů hrozí, že pokud nebudou po sklizni rychle zpracované, může u nich dojít k rozvoji plísní, které můžou negativně ovlivnit lidské zdraví. Proto je nezbytné důsledné testování používaných surovin v odborné laboratoři. To je velmi nákladné,“ vysvětluje vědecký pracovník Ing. Petr Kaštánek, PhD.

Kolik stojí

Záleží na konkrétní superpotravině, způsobu zpracování, zmiňovaném testování, ale také na výrobci a prodejci. Například u mochyně, kustovnice a moruše může orientačně jít o částku 100 Kč/100 gramů. Obecně se doporučuje být opatrnější při nákupu výrazně levnějších superpotravin. Ale nyní už si ty zmiňované pojďme  představit.

Goldenberries

Jde o plody pro nás exotické mochyně peruánské (pěstuje se zejména v Jižní Americe). Máte-li rádi mix chutí, přijdete si na své – mochyně není ani sladká, ani kyselá, ale sladkokyselá.

Jak nám prospěje: Podle webu medicinenet.com obsahuje zejména nálož vlákniny, která se podílí na správné funkci střev a trávení vůbec, a dále v hojném množství vitamín C.

Moruše bílá

Sušené plody morušovníku jsou tak trochu chameleon – tvarem připomínají spíše ostružiny, chutí med. I proto se jim přezdívá medové ovoce. Původně pocházejí z Číny a Korey, ale dnes už můžete zkusit pěstovat moruši na své zahradě. Počítejte s tím, že plodit začne po několika letech. Proto se nabízí koupit nyní plody sušené.

Jak nám prospěje: Podle webu webmd.com přispívá ke správné mu metabolismu cukrů, je zdrojem důležitých vitaminů a minerálů. Opět jde o hlavně o vitamín C, který mimo jiné podporuje imunitu, snižuje vyčerpání a chrání buňky před oxidačním poškozením.

Kustovnice čínská

Když se plody kustovnice (goji) usuší, můžou až připomínat hodně „vyhublé“ šípky. Kustovnice rovněž pochází z Asie, je běžnou součástí čínské medicíny.

Jak nám prospěje: Podle webu webmd.com mají plody goji antioxidační vlastnosti. Obsahují hojně důležitých aminokyselin a karotenoidů, vitamíny B2 a B3 a rovněž C. Z minerálních látek jsou v kustovnici zastoupené například fosfor a železo.

Jak je konzumovat

Kustovnici je vhodné namočit do vody nebo do domácí šťávy a až změkne, zobat ji jen tak nebo podobně jako mochyni či moruši přidat ji třeba do ovesné či jiné kaše, tvarohu, jogurtu. Stejně tak jimi lze doplnit nejrůznější saláty nebo zdravé nápoje zvané smoothie a podobně.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.medicinenet.com/golden_berries_nutrition_benefits_how_to_eat/article.htm, www.webmd.com/diet/health-benefits-mulberries, www.webmd.com/diet/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků