Zelená lékárna

Švestky: zdravé a chutné

Sezona čerstvých plodů netrvá dlouho. Užijte si ji se vší parádou. Dopřejte si modrofialové plody v tradičních sladkostech a nejen na zimu si připravte džem ze švestek a datlí. Brzy vám prozradíme proč!

Uvádí se, že do našich končin se švestka dostala patrně v 1. století našeho letopočtu a to rovnou z Římské říše. Zatímco tento fakt si už jen těžko ověříme, chuť švestek pěstovaných u nás si můžeme „ověřovat“ každý rok.

Plody na sto způsobů?

Nejvíce zdraví vám poskytnou právě modrofialové plody, které se konzumují syrové, nebo i vařené, pečené, dušené či zpracované na marmelády, džemy, povidla, kompoty… Švestky sice nabídnou nevelký obsah vitamínů, a to konkrétně E, avšak minerálů mají nepoměrně více (fosfor, draslík, hořčík, síra, vápník…). Dále jsou sladké plody „vybavené“ pektiny, cukry, organickými kyselinami, vlákninou a tříslovinami.

Na dnu i cholesterol

Kdy vám švestky přijdou vhod? Používají se jako přírodní prostředek na revmatismus, dnu, choroby ledvin, ale i krevního oběhu a také jater. Vitamín E snižuje hladinu cholesterolu či eliminuje potíže spojené s klimakteriem. A pokud vás trápí problém zvaný zácpa, pak konzumace švestek může právě tomuto neduhu napomoci.

Džem místo projímadla

Přirozené zdroje jsou vždycky vhodnější než umělé, proto dokud to půjde, používejte raději je. Na projímavý džem potřebujete 140 g vypeckovaných švestek a stejné množství datlí. Pokrájejte je nadrobno, vsypte do vroucí vody a vařte, dokud směs nezhoustne. Množství vody je třeba odhadovat, navíc každý má rád něco jiného. Po uvaření ihned dávejte do sklenice, zavíčkujte a uložte na tmavší suché místo.

Místo džemu lze použít i několik švestek naložených do vody, které láno nalačno sníte a zapijete vodou z výluhu. A co dělat v zimě, až vám dojdou domácí zásoby? Spolehněte se na sušené švestky z obchodů. Anebo ještě lépe; zkuste si je právě letos připravit sami.

Sušené ovoce

K tomuto účelů se nejlépe hodí přezrálé plody, protože obsahují největší množství cukrů. Švestky zbavte stopky a vypeckujte je, pečlivě omyjte. Připravte si velký hrnec, do kterého nalijete vodu a na každý 1 l přidáte 5 g kyseliny citrónové. Švestky postupně nasypte do vroucí vody, ale jen na 15 až 20 vteřin, pak je vyjměte a vložte krátce do studené vody. Vyndejte a až okapou, otřete je a nechte sušit 4 až 5 hodin při 40 C. Následně nechte rozložené zhruba stejnou dobu, tedy 5 hodin. A znovu sušte, nyní 5 hodin při 70 C. Potom opět přichází pětihodinová chladnoucí „přestávka“, a ještě jednou dejte švestky sušit při 70 C. Správně usušené plody mají být vláčné.
 

Připravila: Marcela s využitím zdroje Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla nakladatelství Eminent
Foto: SXC
6. 9. 2019

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.


Diskuze: příspěvků