Wellness

Vánoční koření? Kouzelný badyán

Bavit se o koření jako o elegantním druhu se zdá být poněkud nadsazené, ale v případě badyánu nám jistě dáte za pravdu. Tohle hvězdicovité koření je velice zajímavé z pohledu tvaru, ale i chuti či působení na zdraví.

Badyán pochází z Asie, konkrétně pak z Vietnamu a Číny a i to jej do určité míry předurčuje k použití v kuchyni. My se však nejprve zaměřme na jeho léčivé účinky.

Na kašel i nervy

Badyán lze v určité podobě s úspěchem využívat například při potížích s trávením, žaludečních a střevních křečích, nadýmání či zácpě. Léčivé složky obsažené v přírodním badyánu se také využívaly při výrobě známého antivirotika. Našli byste ho rovněž v přípravcích proti kašli nebo těch, jež se doporučují na bolesti v krku. Ale současně pomáhá i při zcela jiných obtížích: až budete mít „nervy na pochodu“ a stres vás začne „válcovat“ vzpomeňte si právě na badyán, který dokáže člověka jemně uklidnit. Dále se výtažky z tohoto koření využívají i při revmatismu nebo tehdy, když chcete navodit dobrý spánek.

Všeho s mírou

Elegantní koření se však stejně dobře uplatní také v kuchyni a to nejen díky své pěkné „vizáži“. Chutí i vůní se blíží anýzu, proto se mu někdy také říká hvězdicový anýz. Podobně jako anýz obsahuje aromatické silice, díky nimž se může pochlubit vskutku originální chutí. Je sladký a současně i pálivý. Právě tato neobvyklá kombinace by vás měla vést k obezřetnosti – s množstvím badyánu, ať už umletým, roztlučerným v hmoždíři nebo nalámaným na drobné kousky, je třeba zacházet velice opatrně.

Kam s ním

Tradiční je používání badyánu při pečení perníků a perníčků, ale oživí i jiné, a nejen vánoční sladkosti, včetně známého jablečného závinu. Ochutit jím můžete i domácí kompoty a marmelády. Badyán dodá na zajímavé chuti rovněž mnoha pokrmům z ryb i zvěřiny, běžně se kombinuje s hovězím nebo kuřecím masem. A ač se to nezdá, stejně šikovně se uplatní i v polévkách z těchto mas. Mezi další netradiční spojení patří kombinace se zeleninou, zkuste to s poněkud nevýrazným pórkem a třeba nám dáte za pravdu, že ho aromatické koření dokáže povznést k netušeným chuťovým výšinám.

Tip pro chvíle pohody

Možná víte, že badyán se používá i při výrobě likérů, tak proč si ho nepřidat také do jiné formy oblíbeného alkoholu – svařeného vína? Anebo jím osvěžte čaje, které si právě v tomto ročním období tak často připravujete. Ostatně čaj s badyánem se hodí i po poněkud vydatném obědě, protože napomáhá uklidňovat zažívání.


Připravila: Marcela
Foto: iStock
9. 12. 2014


Diskuze: příspěvků