Wellness

Vyznáte se v pivech?

Sbírání lístečků

Češi se právem považují za znalce piva. Však se tu každý rok vypije úctyhodných 150 litrů zlatavého moku na hlavu. Od roku 2008 se Češi navíc mohou pyšnit i ochrannou známku „české pivo“. Ale opravdu znáte všechny druhy piva, které se v Čechách vaří?

Nutno podotknout, že rozdělení piva se v jednotlivých zemích liší. My se tedy podíváme především na to, jak se pivo rozděluje u nás. V minulosti bylo pro určení typu piva podle stupňovitosti, mohli jste si tedy koupit pivo, označené 8°až 27,6°. Dnes je tomu však trochu jinak.


Jaké pivo se vaří v Čechách?

V Čechách tedy dělíme piva na výčepní (8°–10,99°), ležáky (v rozmezí 11°–12,99°) a speciální (nad 12,99°). Podle typu kvašení na svrchně, spodně a spontánně kvašená. Nejčastěji se v našich pivovarech vaří spodně kvašená výčepní piva a ležáky. Ale setkat se můžete i pšeničným a kvasnicovým pivem, které jsou typická spíše pro jiné země.


Lehká piva do 7 % kdysi pili například skláři během foukání skla. Někdy se mu proto také říká sklářské. Dnes si pod pojmem lehké pivo představte spíše pšeničné pivo s nízkým obsahem alkoholu, které je ideální pro letní popíjení.


Výčepní piva do 10 % se nejčastěji označují jako „desítka“. Nižší stupňovitost se projevuje na chuti, světlá výčepní piva tak neposkytují velký chuťový požitek.


Ležáky, které mají 11–12 % už však začínají být chuťově zajímavější. Často tvoří hlavní část produkce pivovarů velkých i těch malých. V malých pivovarech vás potom mohou překvapit originální chutě, které v nich objevíte.


Speciály mají minimálně 13 %, jejich chuť bývá velmi pestrá, mohou být ovocná, bylinková nebo třeba kávová. Často bývají zlatým hřebem degustací piva.


Znalci si při degustaci nenechají ujít portery. Ty k nám přišly z Anglie, Pruska či pobaltských zemí, kde má vření tohoto silného tmavého piva s příchutí sladu své kořeny.


Párování piva s jídlem

Od vaření piva je však už jen krůček k vaření s pivem. V pivovarských restauracích si můžete pochutnat na specialitách, kterým pivo propůjčilo skvělou chuť. A zároveň je zapít pivem, které se k nim skvěle hodí a doladí chuť. Párování jídla s pivem sice není tak známé, jako to s vínem, ale stojí za zkoušku.


Párování má svá pravidla

  1. Servírované jídlo a pivo musí mít podobnou intenzitu. K méně výrazným jídlům podávejte lehká piva, výrazné pokrmy si zaslouží i výraznější pivo. Vždy dbejte, aby pivo nepřebilo svou chutí pokrm. Výjimkou z tohoto pravidla jsou však kořeněná jídla, ke kterým se hodí spíše lehčí pivo, které se servíruje chladnější.
  2. Vždy podpořte vůni a chuť piva a jídla. K jednoduchému jídlu servírujte sladké pivo. K dezertu výrazné pivo s čokoládovými tóny (porter nebo karamelizovaný speciál).
  3. Kontrasty jsou žádané. Kyselé jídlo kombinujte se sladkým pivem, sladký s hořkým.
  4. Držte se regionálního původu. Jinými slovy, nejlépe bude ke krajovým specialitám chutnat pivo, které se vaří v tom samém kraji. Plzeňské k vepřovému, bavorské ke klobásám, britské stouty k populárním fish and chips.

 

K vaření se často pivo používá při výrobě marinád na maso a jako ingredience do gulášů. Vyzkoušet si však můžete pivo i méně tradičně. Například v podobě pivní zmrzliny, pivovice nebo dezertů. Na českých stolech i v kuchyních má zkrátka pivo své neodmyslitelné místo.

KP
Foto: caterings.cz
28. 5. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků